×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 659

Схемаджиите станаха повече от зеленчуците

Виктор Илиев повече от 10 години се занимава със зеленчукопроизводство. Стопанисва 100 дка площи в землището на пловдивското село Катуница. Отглежда всякакви видове зеленчуци: пипер, аспержи, патладжани, зеле, тикви, дини, пъпеши и малко овошки. До миналата година работел заедно с по-големия си брат Васил. От тази есен обаче баткото се отказал от зеленчукопроизводството – вдигнал ръце от лошите практики в бранша. „И сам воинът е войн“, казва Виктор, който продължава да работи сам.

Младият фермер още вярва, че пазарът сам намира качествената стока. Погледът му се изостря, когато стане дума за подкрепа от страна на държавата. „Няма държава зад нас!“, отсича Виктор. И рисува бърза картина на проблемите в сектор „Зеленчукопроизводство“:

прекупвачите се регистрират като земеделски производители

цяла година продават тонажи от всички видове зеленчуци, с обявени няма и 20 дка площи. Че даже и субсидии получават за тях. „Как става тази работа? Няма как да стане, ясно е, че прекупуват. А ние, реалните производители, се борим с природата, блъскаме се, за да произвеждаме и накрая на борсата се нареждаме до всичките тези тарикати“, ядосва се стопанинът от Катуница. Когато споменавам думата контрол, Виктор риторично пита: „Да не би да не знаят в София, че тези шмекери ги има и че живеят на гърба на реалните зеленчукопроизводители? Аз ли да отида и да ги хвана измамниците, дето имат наглостта рамо до рамо да застанат до нас на борсата? Чиновниците за какво са сложени в София - в министерството, в Агенцията по храните?.

Виктор Илиев трепери над 8-те декара с аспержи. Миналата година наводненията в Катуница съсипаха насажденията на всички производители от региона, полето с аспержи едва оцелява, реколтата е почти нулева. „Прехвърляха си топката институциите, после обещаваха, телевизиите снимаха сърцераздирателни репортажи и ние накрая останахме сами - да си трошим главите и да се чудим как да оцеляваме“, разказва Виктор. Зеленчукопроизводителят от Катуница смята, че

субсидирането в сектора е сбъркано

Трябва да се подпомага само произведена и реализирана продукция. Като задължително се правят проверки на терен. По сегашните схеми винаги се получава изкривяване. Схемаджиите станаха повече от зеленчуците. Затова или сме държава на тиквите, или на картофите, смее се Вики.

Питам дали проблемите няма да се решават по-лесно, ако фермерите са сдружени. „С кого да се сдружаваме, то не останаха производители в региона вече, казва Виктор. А и хората толкова се отвратиха от липсата на държава, че никой не иска да гледа зеленчуци.

От тая работа богати не сме станали, но каквото сме придобили, е със собствените ръце. И това ни стига. Продължаваме да се борим. Даже и тикви още гледаме, нищо, че няма субсидии за тях. Просто ги харесваме. Абсурдно е да регистрираш една култура, само защото държавата ще ти даде едни пари, за да я отглеждаш. Още по-абсурдното е, че никой не ги проверява и не ги санкционира тези хора. Как така се нареждаш за субсидии с 300 дка тикви, които съществуват само на хартия? Значи системата ти позволява да правиш подобни схеми, да крадеш от държавата“, обобщава младия фермер. Махва с ръка, пали джипа и тръгва към полето. Защото работата там не е виртуална, а реална. И чака истински действия.

Анета Божидарова

Прочетена 7543 пъти Последно променена в Сряда, 12 Юни 2019 12:32
Оценете
(2 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта