Сръбската пшеница е най-скъпа в региона

сн. b92.net

Белград - Цената на вътрешната пшеница е достигнала своя петгодишен максимум, което противоречи на ситуацията на други пазари

Цената на пшеницата на пазара в Сърбия достигна 5-годишен максимум, като през миналата седмица се продаваше между 23,5 и 24,1 динара за килограм (199-204 евро за тон – бел. ред.) без ДДС, съобщи местното електронно издание b92.net. Поскъпването спрямо същия период на миналата година е с цели 35,6%, отчитат анализатори на пазара.

„В момента сръбскатап пшеница е най-скъпата в региона, а вероятно и в Европа. Цени от този диапазон не са достигани от 2013 г. насам и това е добре за местните производители, но същевременно прави нашата пшеница неконкурентна за износ”, смята председателят на Сръбската асоциация на зърнопроизводителите Вукослав Сакович.

Подобно на останалите местни пазари и сръбският зависи от търсенето и предлагането, но Сакович се надява настоящото положение да се промени в дългосрочен план, за да могат производителите да изнасят продукцията си. „В момента на практика не можем да продадем нищо. Рано или късно на пазара ще се стигне до промяна в цените. По-реалистично е да очакваме промяна на международните пазари”, коментира той.

Председателят на асоциацията припомни, че миналогодишната реколта бе рекордна като количество, но качеството на ожънатата пшеница е ниско. „Останали са дребни количества висококачествена пшеница, което повиши цената й драстично. Поради това за мелниците е по-евтино да внасят пшеница от Унгария дори при наличието на митнически такси”, обясни той.

По данни на асоциацията към днешна дата Сърбия разполага с около 500 хил. тона пшеница с ниско качество, негодна за производството на брашно, която ще бъде използвана за фураж или ще бъде изнасяна на ниски цени. Наскоро от организацията обявиха, че през 2019 г. страната ще разполага с над 1 млн. тона пшеница за износ. Най-сериозните конкуренти са България, Румъния, Унгария и Хърватия. „Началото на жътвата бе отложено и се очаква да започне до десетина дни. По отношение на количествата се очертава средна година. Още е рано да говорим за качеството. Потенциалът е налице, остава да се види дали ще бъде реализиран”, изтъкна Сакович. Той не пропусна да отбележи, че световната реколта се очертава добра, което означава, че няма основателни причини за скорошно повишаване на цената на пшеницата на международните пазари./b92.net

Прочетена 1924 пъти
Оценете
(1 глас)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта