Пари за земеделие има, но някой ги краде Избрана

Ася Василева

Че се краде от Държавен фонд „Земеделие“ отдавна е известно до болка на българските земеделци. И никой не може да ги убеди в противното. Те най-добре виждат къде отиват парите, които Европа ни отпуска за земеделие. Но никой не ги пита.

Не е тайна, че субсидиите в Европа се дават за развитието на селските региони. Не че управляващите са много загрижени за благополучието на тези затънтени местности, но парите се дават, за да се развие поминъкът там, и за да не се втурнат тълпи обеднели селски жители с революционни намерения към столиците и да развалят охолния живот на осигурените политици, които в тези селски райони най-много да имат някоя вила или шато.

Но нека да се върнем към темата, за която говорим – а именно милиардите, дадени от ДФЗ на бизнесмена Миню Стайков. Какво общо има той със земеделския труд само един Господ може да каже. С още по-голяма трудност е въпросът какъв поминък ще създаде той на селяните в райна. По-скоро, след някоя и друга година, ще видим там да се трудят молдовци и виетнамци. А според духа на европейската директива там би трябвало да има десетки стопанства, отглеждащи лозови масиви със собствена преработка и малък ресторант с домашна кухня или хотел за селски туризъм.

Е, тя Европа не е далеч. Не че и там всичко е чисто и непорочно. И там управляващите слугуват на големите бизнеси. Но все пак всичко е по-прилично някак. Когато се разбра, че един български олигарх е внасял машини втора употреба за фабрика за преработка на патици, а ги отчел като нови, веднага се взеха мерки. Докато у нас делото се точеше десетки години, неговият немски партньор бе осъден и отдавна излежал присъдата си. А нашият бизнесмен бе оправдан.

Така е в западния „цивилизован“ свят. У нас действат други правила. Какви бонуси трябва да са дадени на служителите от ДФЗ, които са превели част от милионите на Миню Стайков след като дори и прокуратурата се е усъмнила в тази сделка и я е забранила? Явно обещаното е било много примамливо. А и очевидно гърбът зад чиновниците е много голям и силен.

Та като стана дума за прокуратурата, естествено възниква въпросът защо чак сега се е задействала, след като според нея, за този случай се е знаело отдавна. Защо изчака министърът на земеделието да бъде отправен в оставка по сравнително незначителен повод? За него се знае, че не е член на ГЕРБ и че дори Бойко Борисов не може да го уволни без нечие друго съгласие. А зам. директорката на Фонда да бъде изпратена като евродепутат в Брюксел. Сега очевидно вината ще бъде прехвърлена върху гърбовете на по-дребни чиновници. Не че те са невинни, но известно е, че в нашите условия най-често те изпълняват заповеди на своите началници.

Най-обидното е, че под светлините на прожекторите сега попада един от най-свестните министри на земеделието - Десислава Танева, чийто жизнен и професионален път е свързан с този отрасъл и никога не се е чуло за нейни „забежки“. Иска или не иска, тя трябва да отговори на въпроса как така е назначила за шеф на комисията, проверяваща аферата за къщата с гости, арестуваният сега заместник директор на фонда. От къде да знае какво е правил преди, след като на този пост тя е от един месец?

Но какво се чудим? Не е ли подобен случаят – шефът на КПКОПИ, който разследва случаят с друг, по-голям нарушител - Цветан Цветанов и го обяви за невинен. А и какво да очакваме – един нарушител прикрива друг. Но лошото е че все управляващите са нарушители, а от тях зависи съдбата на хиляди земеделски производители.

Силно обидно ми е, че тези обикновени земеделци, като биопроизводители, пчелари, зеленчукари, се молят за малко субсидии, които биха могли да се намерят веднага, ако не са вече откраднати. И жалко е, че обвиняват своите колеги – зърнопроизводителите, за липсата им. Колко ли са им се смели от Фонд „Земеделие“, където знаят истината и са искрени само в едно – парите ги няма. А вече се разбра и къде са. Но това е служебна тайна. И както са тръгнали окончателно ще досъсипят българското земеделие, защото в него едва ли има място за разни мутри извън този бизнес, на които просто е хрумнало, че има едни пари, които трябва да бъдат взети.

„Доброволна“ оставка в интерес на работата подаде и шефът на фонда Живко Живков.

Не е тайна, че по времето, когато Живков оглавяваше фонд „Земеделие“, не чухме нито една негова стратегия или концепция за работата и развитието на тази структура, през която минават милиарди евро за българското земеделие. Запомнихме го само със спортния факт, че беше съотборник на Бойко Борисов в отбора на „Бистришките тигри“. А това не стига ли?

Спомням си за един друг съотборник – корумпиран митничар от Летище „София“, който само след едно позвъняване от Олимп бе възстановен на работа, след като беше уволнен.

Но какво да се прави! Нашият пръв партиен и правителствен ръководител просто няма откъде да набере качествени кадри. Във Франция има Национална школа по администрация (ENA), в него учи елитът на нацията, и оттам идват министрите и висшите държавни чиновници. В САЩ администрацията излиза от елитните университети от т. нар. Бръшлянова лига.

Бойко Борисов обаче е учил за пожарникар и е бил активен спортист. Иска, не иска, от тази среда се налага да подбира и кадрите си. Това познава, това му е близко.

Спомняме си назначението на една „калинка“, която беше дъщеря на негов колега – бивш пожарникар. Тя представи фалшива диплома от Висшия институт по техника и икономика в Берлин, откъдето я разобличиха, че никога не била посещавала лекции в него. А Калинката управляваше милиардите на България за земеделие. Освен че нищо не разбираше от финанси, се оказа, че е и „малко“ бременна. Поне ние, журналистите, разбрахме защо винаги носеше една голяма папка на корема си. А за колорит на всичко това се оказа, че е била агент на ОЛАФ (Европейска служба за борба с измамите). Тази информация не бе потвърдена, но такива служби не дават информация за своите агенти.

Сега за началник на ДФЗ е назначен Васил Грудев. При кабинета „Борисов 1“ Грудев беше заместник-шеф на фонда с началник Румен Порожанов, на когото стана дясна ръка, въпреки че той бе постъпил на работа там при Тройната коалиция и остана вече като титуляр при Орешарски.
Грудев беше и ресорен заместник на Десислава Танева, докато Порожанов беше шеф на Фонда при кабинета „Борисов 2“ – период, през който България веднъж беше глобена със 160 млн. евро, а сега, преди дни, с нови 30 млн. евро за нарушения по селската програма.
Пак по това време се пуснаха парите и за скандалните „къщи за гости“, от които, доказано, се облажиха с милиони политици, въпреки че проверките на МЗХГ не откриха много такива.
Искам обаче да спомена един факт – дългогодишната заместничка на Порожанов и Грудев Атидже Вели, вече евродепутатка от ДПС, не беше допусната до ресорната земеделска комисия в Европарламента, което показва като доверие има Брюксел на ДФ "Земеделие" и ръководството му през последните 10 години.

В деня на назначението си Грудев каза пред журналистите, че първите проблеми, които ще реши, ще са свързани с актуализиране и с въвеждане на по-стегнати мерки относно оторизацията, изплащането и разглеждането на проекти. Много ми се ще да му вярвам, но имайки предвид действителността, съм скептична...

Трудно е да прогнозирам една непрогнозируема среда. Ясно е, че без съответните кадри може да разчитаме само на случайни хора и назначения по принципа на „нашите хора“. Такива хора обаче трудно могат да градят една дългосрочна държавническа стратегия. Е, и едва ли това е целта им...

Прочетена 7124 пъти
Оценете
(2 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта