Съвременният фермер не може без бизнес мислене, иначе се зарива с лавандула, нахут, шафран... Избрана

Всеки иска да спечели много и бързо. Всички сме чували разкази за забогатяли без много труд хора, събудили се една сутрин с несметни богатства. Никой обаче не познава в реалността такъв човек. Именно защото това са митове и легенди.
И особено в земеделието времената, когато можеше са направиш много пари без да се гърбиш здравата отдавна отминаха. За съжаление, хората вярват в митове и легенди. Та кой не вярва в красиви приказки?!  И никой не обича някой да им разваля приказката.
 
Но земеделието си е бизнес като всеки други и бизнес мисленето е задължително. Затова и ние се опитваме да предпазим нашите читатели от подобни грешки. Но не винаги хората искат да чуят това, което не им е изгодно. 
Спомням се, че когато в Гласът на земеделеца писахме, че балонът с лавандулата съвсем скоро ще изгърми  тук бяхме залети с гневни обаждания, че завиждаме на бизнеса на хората. Същото се получи и след статията ни за нахута тук
 
Времето показа, че сме били прави. Затова сега дълго се чудих дали трябва да пишем и статия за шафрана, за когото след провала на лавандулата и нахута хора, които никога не са се занимавали със земеделие решиха, че е новото злато в земеделието. Но сигурно трябва, защото в редакцията непрекъснато ни се обаждат фермери, които казват - защо държавата не предупреди хората да не се хвърлят на лавандула и нахут, сега какво да правим с продукцията в склада, която залежава?
 
За съжаление, това не е работа на държавата. Близко да ума е, че за всичко, което произведеш трябва да имаш пазар. Първо правило на всеки бизнес. Аз лично си спомням, по времето на модата на пъдпъдъците едно стопанство, което така се беше заринало с яйца от пъдпъдъци, които нямаше къде да реализира, че само от носа на фермера не му излизаха.
 
Ние пишем, но насила никой не можем да убедим. Това, че някой е продал някъде нещо на добра цена не означава, че всички земеделци от цялата страна едновременно ще успеят да го направят.
 
Първо мислете за пазара! Винаги! И не се доверявайте на красиви приказки, а само на бизнес мислене и здрава икономическа логика!
Ася Василева
Прочетена 5574 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта