За добрия разсад пазарът върви с пълна пара Избрана

Стопанството на фамилия Ризакови от Петричко е едно от най-големите за производство на разсад. Оранжерията е върху 8 дка площ. Валентин, Величка и техният син Милан неуморно се трудят и от години се славят като едни от майсторите на разсада в региона. Пипер, домати, патладжан, салати. „За качествения продукт винаги има пазар“, категоричен е Валентин, който освен за разсад, продава и оранжерийни салати. В ситуация на извънредно положение, проблем с пазара няма. Логистиката върви, клиентите идват и си купуват стоката, няма проблем с пропускателния режим, казва бащата Ризаков.

92508004 806844449725116 3907897795243147264 n

 

За качествената салата от няколко години има силен пазар и той е целогодишен, обяснява производителят. Валентин повече от 20 години се занимава със земеделие. Минал през какво ли не, за да стигне до най-тънката работа – производството на разсад. На доматът залага специална дива подложка, която го прави устойчив на болести и високопродуктивен.

Един от най-големите проблеми пред младите български производители на плодове и зеленчуци е, че действат на своя глава, без необходимите знания. Особено по отношение на растителната защита. А това е сложна материя, човек трябва да е подготвен. Не можеш просто да отидеш в една агроаптека, да купиш някакъв препарат и да започнеш да пръскаш с него. Не се прави така, това е абсолютно непрофесионално. После се чудят защо са им такива резултатите. Земеделието не е за всеки, хванаха се хора, които хал хабер си нямат от тази работа, теглиха заеми, направиха оранжерии и решиха, че като получават и субсидии, няма начин да не спечелят пари. Даже и да го правят земеделието както и да е, но бързо разбраха, че така не става. И субсидиите им излязоха през носа. На това му се казва грешна мотивация, обобщава Ризаков.

Синът Милан е студент в Лесотехническия университет, специалност „Растителна защита“. „Той е най-добрият ми работник“, шегува се бащата Ризаков. „Малко млади хора се интересуват от аграрен бизнес, трудно отиват на полето. Повечето искат да работят в офис, на висока заплата“, казва Милан. Неговата съдба обаче е друга – той от малък е плътно до своя баща и се учи на занаят. Би отишъл в чужбина, за да почерпи опит, но смята да се развива в България. И как иначе – Ризакови вече се ползват с добро име в бранша.

За изкривяването на пазарната картина у нас са виновни субсидиите, смята Валентин. Силно финансираното зеленчукопроизводство в Европа подбива цените на родната продукция и я прави слабо конкурентна на пазара. Ние произвеждаме по-качествено, но с по-висока себестойност. Когато субсидиите в целия Европейски съюз бъдат изравнени, тогава ще има реална конкуренция. Или изобщо да ги махнат, казва Ризаков. Сега, в условията на пандемия, българската стока има шанс – особено ако вносът намалее. Правилата в търговията обаче не се влияят от пандемиите.. Ако „зелените коридори“ пропускат евтина стока от Гърция, Полша, Северна Македония, макар и тя да е трето качество, търговците ще предпочетат нея. И няма как това да им бъде забранено, защото живеем в условията на свободен пазар. Държавата може да призове веригите да зареждат българска стока, може и да им въздейства със съответни стимули, но не може да ги принуди. За своята продукция обаче Ризакови не се тревожат. От години имат редовни клиенти, а и тази година разсадите им са прекрасни. Изобщо нямат нужда премиерът да им звъни по телефона и да им гарантира пазар. Те сами са си го извоювали. Защото си разбират от работата.

Анета Божидарова

Прочетена 2343 пъти Последно променена в Понеделник, 06 Април 2020 16:48
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта