Лозари допълват с превоз и мелене, за да продадат гроздето Избрана

Стоимена Александрова

С допълнителни услуги лозари от Пазарджишко се опитват да минат едни гърди пред конкурентите си, за да реализират продукцията си от тази година. Съобщенията за предлагане на грозде в момента преливат и в сайтовете за обяви, и в социалните мрежи. Прави впечатление, че много от офертите включват и опция за мелене и транспорт до всяка точка на страната.

Такова обявление е публикувал и Марин Петров от Панагюрище. От снимките се вижда, че сякаш в дома му се е изсипал рогът на изобилието, което много не се връзва с по-студения климат на Средногорието. Младият човек обаче изпреварва въпроса и обяснява, че гроздето е отгледано в едно от емблематичните за това производство села в Пазарджишкия край - Карабунар. Марин и брат му се занимават с отглеждане на лозя от няколко години.

GROZDE 2021 3"Всичко е добре, но е много трудна продажбата - казва младежът. - Но все някак си трябва да реализираме гроздето, много труд сме вложили в него. Затова допълнихме с мелене на място и с транспорт - за да е по-лесно на хората и да предпочетат от нас да купят. Всички услуги от едно място, както се казва."

За да предложат на купувачите смляно и готово за производство на домашно вино грозде, двамата братя си купили машина специално за тази цел. Миналата година дали за нея 1500 лева. Марин обяснява, че можело да се вземе и на изплащане. А дали се е изплатила вече тази инвестиция от повече продажби, които тя да е привлякла, младият лозар не е пресмятал. Като начало все пак има по-силен интерес от купувачи за пълния пакет услуги, но самата машина работи двайсетина дни в годината, обяснява Петров. Някои искат мляно грозде, но други предпочитат да си го сложат заедно с чепките, които придават по-интересен вкус на виното.

За близки дестинации братята дори предлагат безплатен транспорт. Ако е за по-далече, търсят начин да съчетаят курса за двама-трима или повече купувачи, така че да им излезе възможно най-евтино. Возили са и до Ботевград, откъдето имали заявки.

Преди няколко години младите мъже се захванали с това производство, като купили стари лозя. Били занемарени, но с много труд двамата ги възстановили. Сега имат общо над 10 декара, като смятат да вземат и още.

"Не е вярно, че е слаба годината - плод си има, и то доста" - с учудване отговаря Марин на въпроса ми слаба ли е и при него реколтата, както се оплакват други лозари. Той смята, че това се дължи на влажните почви в землището на Карабунар. Не се налага да поливат. Чувал е, че на места в Пазарджишко гроздето е станало на стафиди още преди да узрее, но в Карабунар е дало рожба. В съседното село Бошуля също било добро. Само реализацията е трудна. И на ниски цени.

Въпреки това Марин е доволен от резултатите досега. Може да е малко, но работата си връща разходите, остава и за нас, казва младежът.

Прочетена 2915 пъти
Оценете
(1 глас)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта