Учени: Глад очаква скоро човечеството

Промишленото замърсяване, използването на пестициди в селското стопанство, ерозията на почвите и изсичането на горите съвсем не са всичките причини

Глад ще сполети човечеството, но по-скоро, отколкото очакваме. Такава песимистична прогноза прави професорът по геохимия Даниел Ноан от френския университет Пол Сезан. Той бие тревога, че деградацията на почвата се увеличава непрекъснато. „Земята не може да понесе повече. Ние сме на края на пропастта и ако това продължи така, съвсем скоро ни очаква глад“, предупреждава професорът.  Проблемите идват от промишленото замърсяване, използването на пестициди в селското стопанство, необратимата урбанизация, ерозията на почвите, изсичането на горите и това съвсем не са всички проблеми.
Ученият вече е издал книга, посветена на изчерпване на земните ресурси. В нея той припомни, че формирането на почвата, което може да се използва за нуждите на човечеството, става в продължение на хиляди години. Ето защо този ресурс трябва да бъде съхраняван и „лекуван“ с повишено внимание, да се разглежда като универсална стойност. „Този ресурс е изключително ценен и е крайно време да осъзнаем, че не може да съществуваме без него“, бие тревога професор Ноан.

Прочетена 2136 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта