Агрометеорологична прогноза за периода 18-24.06.2018 Избрана

През изминалия седемдневен период агрометеорологичните условия се определяха от неустойчиво – топло, дори горещо време с локални превалявания.

В началото на следващия седемдневен период времето ще бъде нестабилно като се очакват чести валежи и понижение на температурите. Остава вероятността за градушки и евентуални поражения по земеделските култури.

При зимните житни култури, засети в агроехнически срок, ще се наблюдават фазите восъчна и пълна зрялост. При по - късно засетите есенници ще протича преход от млечна към восъчна зрялост.

При слънчогледа ще се осъществява листообразуване и бутонизация, а при царевицата листообразуване.

Метеорологичните условия и през този период ще поддържат опасността от заразяване с мана по лозите и зеленчуковите култури. При овощни видове ще вреди източния плодов червей, има опасност от развитие на брашнеста мана и струпясване по плодовете.

Топлото и сухо време в края на месец май и началото на юни благоприятства намножаването и увеличението на популациите на листните въшки. Те са причинители на редица вирусни болести по зеленчуковите култури. При доматите особени вреди нанася леталната некроза (чернилката), която се разпространява чрез листните въшки, което налага борба срещу преносителя. Симптомите на заболяването са дълги черни ивици по стъблата, младите връхни части на растението завяхват и се накъдрят, появяват се кафяви петна по листата. По плодовете болестта се изразява с появата на хлътнали сивкави петна. Засегнатите растения е необходимо да се изкореняват и отстраняват.

Условия подходящи за третирания срещу болести и неприятели ще има към края на периода, когато се очаква вероятността за валежи да намалее.

Прочетена 1541 пъти Последно променена в Понеделник, 18 Юни 2018 11:44
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта