Агрометеорологична прогноза за периода 15 – 21 април Избрана

В края на изминалата седмица на много места в страната паднаха повсеместни валежи, а в районите на Враца, Монтана, Ловеч, Кюстендил, София, Пловдив, Пазарджик, Стара Загора, Казанлък, Сандански, Кърджали, Хасково бяха измерени стойности от над 20-40 l/m², което ще подпомогне преодоляването на настъпилия през последните дни остър дефицит на почвена влажност и ще подобри условията за протичането на вегетационните процеси при зимните житни култури и вече засетите посеви със слънчоглед и царевица.

През първите дни от следващия седемдневен период отново се очакват валежи и следващо подобрение на почвените влагозапаси. Средноденонощните температури ще са около и малко под климатичните норми.

Критични минимални стойности на температурите за овощните видове в Североизточна България, намиращи се във фаза цъфтеж, се очакват в четвъртък и петък, когато съществува вероятност за образуване на слани.

През периода при посевите със зимни житни култури ще протичат фазите преход от братене към вретенене (Николаево, Кнежа, Бъзовец, Сливен, Пазарджик) и вретенене (Новачене, Павликени, Хасково, Долни чифлик, Главиница, Силистра, Търговище).

При слънчогледа, засят в агротехнически срок, ще протичат фазите поникване и листообразуване.

В края на периода се прогнозира малка вероятност за валежи, и създаване на по-подходящи условия за извършване на растителнозащитни пръскания при пшеницата, ечемика и овощните видове, провеждане на почвообработки и сеитба на слънчоглед и царевица.

Драгомир Атанасов

агрометеоролог в НИМХ

Прочетена 6864 пъти
Оценете
(2 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта