Агрометеорологична прогноза за периода 11 – 17.05.2020 г. Избрана

През изминалата седмица вегетационните процеси при земеделските култури протичаха при температури, близки до климатичната норма. На много места в страната паднаха валежи със стопанско значение, а в част от Североизточна България, Силистра-77l/m2, Русе-42l/m2, Разград-31l/m2, бяха значителни и подобриха почвеното овлажнение и условията за развитието на зимните и пролетни посеви, изпитващи дефицит на почвената влажност.

През следвещия седемдневен период развитието на културите ще протича с ускорени темпове при постепенно повишаващи се температури около и над климатичната норма. При пшеницата и ечемика ще протичат фазите вретенене, изкласяване и начало на цъфтеж, в зависимост от сроковете на сеитба и възстановяване на вегетацията през пролетта.

Периодът е подходящ за провеждане на обследване на посевите за наличието и дейността на вредната житна дървеница, която в тези фази от развитието на културите причинява частично или пълно белокласие и прореждане на посевите. Химическата борба срещу вредителя (ларви и възрастни индивиди) може да се води с препарати на основата на активните вещества циперметрин и хлорпирифос-метил.

При вече засетите полета със слънчоглед и царевица ще протича листообразуване. При овощните видове ще се наблюдава разлистване и наедряване на завръзите.

През повечето дни от периода условията ще са подходящи за провеждане на агротехническтите мероприятия и растителнозащитните пръскания. Третирането с пестициди да се извършва в тихо време при температура на въздуха до 25 С. Превалявания и интензивни валежи и възпрепятстване на агротехническите дейности са възможни на отделни места през последните един-два дни от периода.Остава вероятността за градушки и нанасяне на щети по земеделските култури.

Драгомир Атанасов

Агрометеоролог при НИМХ

Прочетена 3994 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта