Агрометеорологична прогноза за периода 08 – 14.11.2021 г. Избрана

През първата половина от следващия седемдневен период вегетационните процеси при зимните житни култури и зимната рапица ще протичат с ускорени темпове при наднормени топлинни условия. През втората половина на периода се прогнозира лабилизиране на времето и промяна в агрометеорологичните условия. Очаква се понижение на температурите, но стойностите им ще останат над биологичния минимум необходим за вегетацията на засетите пшеница, ечемик и рапица.

През периода при пшеницата и ечемика в зависимост от сеитбените дати ще протичат различни фази – при рано засетите посеви през октомври ще се наблюдава листообразуване и фаза трети лист. При по-късните посеви със зимни житни култури засети в началото на ноември ще протича поникване. При рапицата ще се осъществява листообразуване. Падналите повсеместни, наднормени валежи през октомври осигуриха необходимата влага в почвата за нормалното протичане на началните етапи от развитието на есенните посеви.

През периода съществени валежи не се прогнозират и условията ще бъдат подходящи за извършване на сезонните агротехнически дейности – провеждане на дълбока оран и предсеитбени почвообработки, довършване сеитбата на зимните житни култури. Условията ще позволяват провеждане на фитосанитарните мероприятия в трайните насаждения и третиране на засегнатите овошки от струпясване, бяла ръжда, къдравост и др. Периодът е подходящ за засаждане на млади овощни дръвчета.

Драгомир Атанасов

Агрометеоролог при НИМХ

Прочетена 12341 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта