Преди сеитба на расадите обеззаразете семената

Редица болести по зеленчуковите култури се пренасят със семената, затова обеззаразяването на семената е важно мероприятие за получаване на здрав посадъчен материал.

  • Син камък - действа токсично на гъби и бактерии, като същевременно повишава жизнеността на кълновете. Семената се киснат в продължение на 24 часа в 0,02% разтвор, просушават се леко и веднага се сеят.

  • Солна киселина - използва се срещу вируси (повърхностна зараза от ТМV) при домати и пипер и срещу бактерии. Семената се киснат 30 минути в 20% техническа солна киселина. След третирането семената се промиват с течаща вода в продължение на 15 минути.

  • Натриева основа - прилага се за обеззаразяване на семена от пипер срещу тютюнева мозайка (ТМV).Семената се киснат в 2%-ов разтвор на натриева основа за 10 минути и се просушават без да се промиват с чиста вода.

  • Калиев перманганат -семена от домати, краставици и пипер се киснат 60 минути в 1%-ов на калиев перманганат, промиват се с чиста вода, просушават се и се засяват веднага.

  • Перхидрол - перхидролът (30% водороден прекис), се разрежда с вода в обемно съотношение 1:10 ( 1 част перхидрол към 10 части вода).

Семената се поставят в пластмасов съд, заливат се с приготвения разтвор и се бъркат периодично. Продължителността на третирането е различна, при домати 25 минути, пипер 30 минути, краставици 20 .

След третирането, семената се промиват с чиста вода в продължение на 30 минути. Най-добре просушените семена да се засяват веднага за да се използва стимулиращия ефект на отделящия се кислород, но така обеззаразени семената могат и да се съхраняват.

Прочетена 2084 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта