Култивиране на мурсалски чай

Мурсалския чай не е температуро-чувствителен и понася амплитуди от -20oС до 40oС. Въпреки това, при безснежни зими, може да измръзне (поради студените ветрове). Културата се характеризира с висока сухоустойчивост, но напояването по време на поникването му оказва благоприятно въздействие. Развива се най-добре на огрявани от слънцето места. Видът не е чувствителен към почвата. В естествените му местообитания се среща предимно на хумусно-карбонатни почви. Установено е, че той може да се отглежда 6-7 години на едно и също място без това да доведе до намаляване на количествените и качествени показатели.

Най-благоприятни предшественици за Мурсалския чай са културите, които оставят почвата рохкава и чиста от плевели. Такива са окопните и зимните-житни култури.

Подготовката на площите за засаждане трябва да започне още предшестващата година. Основната обработка се състои в преораване на дълбочина 30-35 см, като заедно с това се извършва и основното торене с прегорял оборски тор. През есента площта се дискова, за унищожаване на плевелната растителност. През пролетта, ако почвите са по-тежки се извършва оран на 20 см или култивиране до 10-12 см. Непосредствено преди процедурата се извършва торене с ферментирал течен тор или компост. На по-леки почви, пролетната обработка може да се ограничи само до брануване.

Прочетена 8357 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта