Спанак на прозореца

Свежите витамини от пресни зеленчуци винаги ни радват, но не винаги продаваните в супермаркетите и на пазара продукти са екологично чисти.

Отглеждането на градински култури у дома често среща основната трудност - осигуряването на светлина. Нужно е да се осигури светлина с продължителност 10-12 часа. Зимата, в мрачно и дъждовно време това трябва да става с изкуствена светлина. Спанакът няма да се развива нормално в здрач.
Факт е, че в битовите лампи има доста ограничен светлинен спектър и не са подходящи за растенията. Много по-ефективно е да се използват специални, така наречените фито-ленти, които се състоят от диодни крушки с двоен спектър - червен и син. Тези цветове са необходими за нормалното развитие на растенията.
Осветлението се инсталира директно над културата, на разстояние от 50-60 сантиметра. Лампата може да бъде включена рано сутрин или вечер, така че общата продължителност на дневните часове да е поне 10-12 часа.

Обикновените саксии за цветя или малките сандъчета са подходящи за посев на спанак у дома. Но не забравяйте, те трябва да имат дренажни дупки. Поставя се един сантиметър слой чакъл или счупени тухли. Това ще осигури циркулация на въздуха в почвата и ще предотврати застояването на вода, което пък води до загниване на корените.

Сега за почвата. Подгответе почвена смес от градинска почва, хумус и пясък. Те се смесват в съотношение 2: 1: 1 и се загряват в печката или микровълнова фурна за около половин час за дезинфекция. Можете също така да използвате и универсална смес за отглеждане на разсад или универсални смеси от цветя в магазина. Нужно е да се обърне внимание на състава на почвата и по точно е важно да няма торф в състава. Той често подкислява почвата, а това не е приемливо за спанака.
Семената
Преди сеитбата се препоръчва семена от спанак да се накисват в продължение на няколко часа в топла вода, за да се ускори покълването им. При сеитбата е необходимо да се спазва следната схема на засаждане: желателно е да оставите 2-3 см между растенията, а семената се сеят на не повече от 1,5-2 см дълбочина.

След сеитбата почвата се навлажнява и саксията се покрива с найлон или стъкло. При така създадените "оранжерийни" условия за покълване на семената след малко повече от седмица се появят първите зелени растения. След поникването стъклото или найлона се отстранява и съдът се прехвърля на осветеното място.
На растенията трябва да се създаде подходящ температурен режим, за да се предотврати цъфтежът им, което води до влошаване на вкуса на спанака. Оптималната температура за развитието на спанака е 14-16°C.
Растенията редовно се поливат и опръскват. Спанакът е растение, което обича влагата и изсушаването на почвата оказва неблагоприятно влияе върху развитието му. През зимата в жилищата въздухът е много сух от отоплителните уреди, така че е нужно овлажняване.

Петър Кръстев

Прочетена 1743 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта