Причини за кухините в краставиците

Този проблем има няколко причини. Една от тях е сортовата характеристика, с която са свързани разликите в синтеза на хормоните на растежа. Опрашваните от пчелите краставици са по-склонни да образуват кухини вътре в плода, отколкото партенокарпните хибриди.
Друга причина е много бързия растеж на завръзите, което води до появата на кухини в плода. Скоростта на растеж на завързите се дължи на интензивността на различни физиологични процеси -постъпване на влага, хранителни вещества от въздуха и почвата и обмен на веществата. На тези процеси значително влияят външните фактори. Известно е, че при високи температури през нощта (около 21–23°С) и горещо време през деня (27–28°С)завръзите растат много бързо, а това причинява образуването на кухини. Обилното хранене с азот, доброто снабдяване с вода влияят добре върху растежа на плодовете, но водят до образуването на кухини.

Небалансиран растеж на листата и леторастите и образуването на цветове и плодове също се смята за причина за образуването на кухини в краставиците. Това се случва, ако на растението има малкозавързи по едно и също време. Те растат много бързо и в резултат на това в плода се появяват кухини. Експертите смятат, че на растението трябва да се развиват от 3 до 5 завързи, което е оптималното натоварване с плодове.

Петър Кръстев

Прочетена 1457 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта