Може ли да се подсипва с почва изтегления разсад?

Ако неспазването на правилата на агротехника, както и преждевременното засяване на разсад, при повечето култури е възможно да се получи изтегляне.

Някои любители градинари, при такава ситуация, извършват нова сеитба,за да не мъчат себе си и разсада. Други обаче, отчитайки цената на семената се опитват да се справят със ситуацията. Първото нещо, което им идва на ум е подсипването на почва. Процедурата е широко разпространена, макар и не винаги оправдана, защото не всички растения дават странични корени при подсипване с почва. Например, доматите понасят добре подсипването, но патладжана и пипера – не толкова добре. Що се отнася до краставиците, мненията на агрономите се различават диаметрално. Във всеки случай почвата трябва да е подходяща по състав и да не съдържа патогени и вредители.
Има подходящи начини за забавяне на растежа: първо това е пикирането във всяка възраст (дори ако разсадът е 3-4 дни). След пресаждането растението ще забави растежа и ще се концентрира върху изграждането на кореновата система. Ако се планира по-късно пикиране, незабавно увеличете светлината, намалете температурата (не по-ниска от +16°С), намалете поливките.

Петър Кръстев

Прочетена 2652 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта