Как се внася суперфосфат през пролетта в градината

Суперфосфатът може да се внася в почвата при пролетното прекопаване на градината. Количеството е 50 г/м2. Две седмици след засаждането на доматен разсад например на постоянно място, много земеделци внасят суперфосфат. Във всяка ямка при засаждането на много градински култури се внася суперфосфатът в доза половин супена лъжица чисто вещество, което се смесва с градинската почва от същата дупка, за да се намали концентрацията. Това внасяне дава добър продължителен резултат, тъй като суперфосфатът действа постепенно и отдава полезни вещества в почвата и на растенията през следващите2-3 години.

Важно е да се изясни, че суперфосфатът има най-добро действие при почви с неутрална и слабо алкална реакция на рН. Ако почвата е кисела, тогава фосфорът ще започне да взаимодейства активно с желязото и алуминия и встъпва в химични съединения с тях. Тези съединения не могат да се усвояват напълно от растенията в градината.
Пролетното хранене със суперфосфат се отразява добре на развитието на картофи, цветя, ягоди, зеленчукови култури, овощни дървета и ягодоплодни храсти.

Петър Кръстев

Прочетена 1904 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта