Руколата се сее поетапно от април до септември

Руколата е непретенциозно за отглеждане растение. За отглеждане на открито семената се засяват от април до септември и може да се сеят поетапно през 10–15 дни. Семената се поставят на разстояние 20-30 см едно от друго в отделни лехички. Мястото за засаждане в двора трябва да е по-сенчесто, защото растението се нуждае от не повече от 4-5 часа слънце на ден. В противен случай бързо стрелкува и листата стават по-горчиви. Другото важно нещо за доброто развитие на руколата е почвата да бъде с висока влажност, поради което се налага да се полива обилно през целия вегетационен период.

Първите листенца на растението се появяват в рамките на 7 до 14 дни. Най-вкусни, крехки и ароматни са листата на руколата след около 35–40 дни от сеитбата на семената. Те трябва да са с дължина от около 7–8 см. След този период стават по-жилави и с по-наситен пикантен привкус. Листата на руколата съдържат голямо количество йод и витамин С.

Руколата, не се напада много от болести и неприятели, но често става жертва на земни пчели, което силно влияе върху развитието на листата.Нападението води до забавяне на растежа на растенията и в някой случаи може да доведе до изсъхване.

Петър Кръстев

Прочетена 645 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта