Как да разберем наличието на нитрати в зеленчуците?

Без лабораторни изследвания, т.е. на око, е доста трудно да се определи дали концентрацията на нитрати в даден зеленчук надвишава максимално допустимите стойности. По някои признаци, може да се установи превишаването на допустимите стойности азот в зеленчуците, но те не са специфични, т.е. те могат да са резултат от болести, стрес-фактори или характеристика на сорта.

Така, при засилено азотно хранене, растенията бързо увеличават своята зелена маса, а цъфтежът липсва или е много слаб, плодовете са малко и зреенето се забавя.
Например, когато при зелето е внесен повече азот и особено на фона на недостиг на калий, бавно завива глава и тя е рехава. Ако се внесе повече азотен тор под вече оформена глава, тя ще се разцепи. Има чести случаи на точкова некроза - заболяване, което се проявява по време на съхранение.
Цвеклото може да образува ярки пръстени (ако това не е сортова особеност), кухини вътре. Често зеленчукът расте влакнест, жилав – азотът изсмуква целия сок към върховете на листата. Същият дефект обаче може да се наблюдава и при недостиг на влага.
Доматите образуват огромен брой колтуци, стъблата са по-дебели и листата са с малахитов цвят, а плодовете узряват бавно. При нитратните домати често се наблюдават плътни бели вени и плътна бяла сърцевина.
За излишък на нитрати може да се съмнявате и при лук, ако той има дебела, твърда люспа, бавно узрява. Такъв лук се съхранява трудно, а качеството му е лошо.
Важно е да се знае, че количеството на нитратите в зеленчуците зависи и от степента на зрялост на плодовете (колкото по-зрели са зеленчуците - толкова по-малко нитрати имат), както и в кое време на деня се берат. През светлата част на деня в процеса на фотосинтезата нитратите се “консумират”, а вечерта концентрациите им в плодовете намалява. Следователно, за предпочитане е зеленчуците да се берат вечер, а не сутрин.

Петър Кръстев

Прочетена 1800 пъти Последно променена в Вторник, 04 Юни 2019 10:37
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта