Прераснал разсад – какво да се прави

Прекалено издължилите се дългуни почти винаги „гарантират“ лоша реколта

Без капка злорадство и изпитвайки състрадание, четем или слушаме за патилата на онези, които са побързали с разсада. Разбира се, всеки може да греши. Например, живеейки в по-студен регион, да посеете семена от домати или краставици едновременно с производителите на зеленчуци в топлите райони. И ето го резултата. Все още е далеч времето до пресаждането в оранжерията или в градината, а разсадът отдавна е готов и израсъл.

Предлагаме ви съвети какво да направите сега и как в бъдеще да защитавате слабите посеви.

Не е нужно да сте професионален агроном, за да разграничите дългокраките, като на кокили разсади – слабите и бледи растения съвсем скоро ще останат много по-къси в сравнение със здравия и набит разсад от същия сорт. Основната причина е липсата на светлина, тогава разсадът отчаяно се протяга към слънцето, дори ако сте инсталирали изкуствено осветление, а то е поставено твърде високо.

Защо „дългокракият” модел е толкова пагубен

Вместо да фокусира енергията си върху развиването на дебели, силни и здрави стъбла, дългият разсад с израстването си става все по-тънък, по-крехък и по-слаб. Тоест проблемите се увеличават. С всеки изминал ден рискът от счупване и заболяване от типа „черен крак“ (инфекция с патогенни гъбички) се увеличава – тогава стъблата внезапно изсъхват, стават много тънки или изгниват точно над линията на почвата.

Профилактика

Необходимо е да осигурите достатъчно количество ярка светлина, веднага след поникването. Един или два дни "облачно време" са достатъчни за младия кълн ще стане дългокрак. За съжаление, слънчевият прозорец сам по себе си не осигурява достатъчно светлина, особено когато сте бързали и сте засадили твърде рано.

Веднага след като семената покълнат, включете лампа за пряка светлина до разсада. Осигурете минимум 12 часа ярка светлина (в идеалния случай от 14 до 16 часа) и 8 часа тъмнина.

Разберете спецификата при прилагането на вида осветление, което имате. Повечето флуоресцентни лампи могат да бъдат инсталирани само на няколко сантиметра над разсада, докато светодиодните обикновено трябва да се държат по-високо, за да се избегне изгарянето на растенията. Следвайте препоръките на производителя на осветителни тела. Според израстването на растенията усилвайте светлината само колкото е необходимо.

Какво да се прави с прораснали и издължени растения

Когато всичко вече се е случило, се прилагат следните тактики.

Дава се по-силна светлина и осветяване отстрани. Често се случва растенията, разположени извън фокуса на светлината, да проявяват негативни симптоми. Ако закупуването на допълнителни лампи определено не е включено в плановете ви, размествайте постоянно контейнерите така, че разсадът да получава равномерно „слънчеви вани“. Не забравяйте да сменяте позицията на растенията спрямо прозореца, в противен случай, дори при допълнително осветление – разсадът ще се огъне.

Изключете нагревателните уреди под контейнерите. Топлината помага да се ускори покълването на семената и развитието на разсада, но в момента изобщо не ви е нужно да стимулирате растежа.

Осигурете полъх на вятър за укрепване на растенията. Не пускайте вентилатора на пълна мощност, а по такъв начин, че да създадете лек въздушен поток. Обилният въздушен поток предотвратява гъбичните заболявания (като „черния крак”) и суши прекомерната влага. Малък вентилатор е евтин, но ползата от него е голяма!

Подхранете с течен тор, разреден наполовина или по-малко от препоръчителната доза, посочена на бутилката. Не е необходимо да пръскате прорасналите издънки отгоре – добавете течния, смесен с вода тор отдолу, където са сложени контейнерите. Растенията ще поемат каквото им е необходимо през почвата отдолу. Винаги използвайте такива поливки (дори без торове) при прекомерно израстване. Лейката определено е отменена. При поливане с нея отгоре, рискувате да повалите слабите растения от струята вода. При поливане отдолу се стимулира дълбокото прорастване на корените, укрепвайки разсада.

Така може да избегнете поливането!

И накрая, закалете „дългокракия“ разсад. Това обикновено включва изнасянето всеки ден на растенията навън в продължение на една седмица, като се започне с няколко часа на сянка и постепенно се увеличава количеството и времето на облъчване с пряка слънчева светлина. Подобно на въздействието с вентилатора, процедурата прави разсада по-силен и по-подготвен на външните условия: вятър, дъжд, топлина и слънце.

Загърляне или окопаване, това е дилемата

Доматите имат добра адаптивна способност, а също така и предимство – способност да изграждат подземни корени. Затова те често се засаждат в лехи, полагат се отстрани или се загърлят до първия набор от истински листа. Но в случая с дългоногите растения, дълбокото засаждане може да не сработи. Слабите и тънки стъбла ще изгният, ако бъдат заровени във влажна почва. Изчакайте няколко седмици, докато се втвърдят и едва след това преминете към окопаване на почвата.

Осигурете подпора с дървено колче или по-добре доматена клетка.

При слаб разсад, не си спестявайте труда да прекопаете почвата старателно. Например, степента на кореновото развитие на доматите зависи от почвения профил. Растежът на корените ще бъде ограничен, ако са засадени в уплътнен почвен слой или тежка глина. Смята се, че при благоприятни условия доматите са в състояние да пуснат корените си на дълбочина до 3 метра. Повечето от тях обаче се развиват в слоеве на почвата в предела между 30 и 60 см. Следователно изкопайте дупки на дълбочина най-малко 60 см. Това ще позволи на слабите разсади да развият обширна коренова система за достъп до хранителни вещества и вода от почвата.Ако в градината има много растителни остатъци, те се заравят в почвата 6–8 седмици преди засаждането, за да се разпаднат.

Мулчиране на доматите

Отслабеният разсад е най-добре да се засажда в полиетиленово мулчиращо фолио, което покрива повърхността на почвата с цел да повиши температурата, да запази влагата от изпарение и да потисне плевелите. Извършва се на повдигнати лехи с височина от 7 до 20 см, в зависимост от състоянието на растенията. Колкото по-високо е леглото, толкова по-малък е рискът от "черен крак". Бъдете внимателни, когато пресаждате в черен полиетиленов мулч, защото растенията не трябва да влизат в пряк контакт с него. При слънчево време черният полиетилен може да приеме достатъчно топлина, която да повреди или да унищожи крехките растения.

За слабия разсад може да засадите ветрозащитни редове от ръж, пшеница или овес по периметъра. Такива зелени екрани (перпендикулярни на преобладаващата посока на вятъра) създават благоприятен микроклимат. Започнете да отглеждате зелена защита достатъчно рано, за да получите оптимално добра гъстота на засадените домати.

Прочетена 6494 пъти
Оценете
(1 глас)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта