Разсадът скъсява периода до встъпване в плододаване на краставиците на открито

агр. Петър Кръстев

Краставицата е топлолюбива култура. Сеитбата ѝ на открито в градината е възможно, едва когато температурата на почвата на дълбочината на 8-10 см достигне 21°С. За условията на нашата страна тези условия настъпват обикновено след първата десетнедка на май. В същото време всеки, който има градина, не иска да чака толкова дълго.

Краставицата е бързорастящо растение

Благодарение на това, че краставицата е бързорастящо растение, всеки може в обикновени стайни условия предварително да си произведе разсад от краставици. Когато температурните условия позволят, готовият разсад се засажда в градината и с това периода за плододаване се скъсява с 3 седмици до месец. За производство на разсад са подходящи както късоплодните, така и дългоплодните сортове краставици.

Всеки може сам да прецени кога точно да засее семената, като се съобрази с това, кога настъпват подходящите условия за засаждане навън за района в който живее. Трябва да се има предвид, че разсадът е готов за разсаждане на открито след около три седмици до месец след сеитбата на семената.

Рътенето ускорява поникването на семената

За ускорено поникване на семената те могат предварително да бъдат рътени, като се накиснат за 24 часа в хладка вода. След този срок семенцата пукват и на върха им се подават първите 1-2 мм от коренчето. След като се засеят рътените семена поникват за 3-4 дни. Температурата в помещениуто, където се отглежда разсада през деня не бива да пада под 15°С, като оптималната е 21-23°С, а вечер ни трябва да е под 10°С, а оптималната е 16-18°С. Съдовете с разсада се държат на светло и се поливат умерено, като не се допуска засушаване. През периода на отглеждане на разсада може да се направи едно подхранване с комбиниран водоразтворим тор, с по-високо съдържание на фосфор.

Засаждане на открито

Когато премине опасността от слани и температурните условия навън да безопасни, растенията могат да се засаждат на постоянно място в градината. Денят преди засаждането им съдовете, в които е разсадът се поливат добре, за да може растението да бъде извадено заедно с почвата около корените.

Прочетена 5175 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта