Как да почистим плодовете и зеленчуците от пестициди

Основното количество пестициди се намира в кората на плодовете и зеленчуците или на нейната повърхност, практически те не проникват във вътрешността на плодовете. Затова прецизното измиване и почистване на външните части на растенията е най-добрият начин за намаляване приемането на пестициди.

При премахване на кората на ябълките, крушите, цитрусовите, бананите, прасковите и други плодове се постига максимално освобождаване от пестициди – на 50-100%. Достатъчно висока степен на отстраняване на пестицидите може да се постигне при обелване на картофите, краставиците и доматите, при премахване на външните листа на зелето и листните зеленчуци.

При варенето, пърженето, печенето, консервирането, приготвянето на конфитюри, джемове, мармалади и др., също се постига очистване на продуктите от пестициди. А при традиционния начин за приготвяне на туршии и мариноване: зеле, краставици, домати, ябълки и др. не води до намаляване на замърсяването от фосфорорганични пестициди, устойчиви в кисела среда (метафос, хлорофос и др.).

В битови условия, измиването преди приготвяне на храната може да помогне за по-бързото намаляване нивото на остатъчните количества: при съхранение в продължение на 3-6 дни в неизмитите домати се разрушава 30% от пестицидите, а в митите – 93%. Но случва се и обратното – от загубата на влага при съхранение на продуктите нивото на остатъчните количества да се повиши.

Пестицидите се натрупват в организма в количество по-голямо отколкото в околната среда и колкото са по-нагоре по хранителната верига, концентрацията им расте. Това явление се нарича ефект на биологичното усилване. Учените доказват връзка между сърдечно-съдовите, смъртоносни имунни, злокачествени заболявания и приемането на пестициди. Затова техният съвет е да не забравяме прецизно да измиваме продуктите преди употреба. Защото здравето е най-ценното нещо, което имаме.

Прочетена 7346 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта