Резитба на арония

Както при всички овощни видове, така и при аронията едно от най-важните неща е резитбата. Първите години тя е за оформяне на храста. Оставят се няколко издънки, премахват се всички слаби, засъхващи, остарели издънки и клони. Храстът трябва да има над 30 основни клона от една до седем-осем-годишна възраст. Встъпва в редовно плододаване на 4-5-годишна възраст. От един храст добива е 7-15 кг, според годината.

Аронията може да се отглежда и като дръвче. За целта трябва да се избере подходяща подложка. При присаждането е необходимо физиологично сходство между двата компонента. Добра съвмвстимост с арония меланокарпа грандифалия и арония меланокарпа елата имат сорбус аукупария, сорбус американа. Аронията, присадена на аукупария, е с много добра родова част и жизненост, короната е с кълбовидна форма.

Калемите се събират само от едногодишни леторасли в деня на присаждането. Ако подложката е 4-5-годишна, се присажда на “кози крак” преди да започне активното сокодвижение – от края на февруари до началото на април. Присажда се на височина 1-1,5 м.

Петър Кръстев

Прочетена 17243 пъти
Оценете
(2 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта