Отглеждане на едри ябълки и круши

Ако искате да отгледате във своята градина, добре оцветени и големи плодове от ябълки и круши, това ще е доста трудоемко, но не и невъзможно. Ако сте решили вече, то трябва да започнете с прореждането на завързите след като премине естественото юнско опадване на плодовете. Оставете на дървото такова количество плодове, каквото е съизмеримо с неговата сила. Премахването на излишните завързи става, като се придържате към следните правила - до встъпване в плододаване се остава по 1 завърз на 4 плодни клонки, за встъпили в плододаване, в период на максимално плододаване – 1 плод на з клонки. При такова съотношение плодовете стават големи. Но, за да бъдат освен това и красиви, добре оцветени, то трябва да се наситят с желязо. За тази цел 2 г железен сулфат (зелен камък) се разтваря в 1 л вода, след което плодовете се окъпват с този разтвор. Тази процедура се прави, когато плодовете са достигнали ¼ от своя нормален размер. При такава обработка плодовете увеличават размера си, тъй като железния сулфат предизвиква растеж. Освен това се получава и необикновено ярко оцветяване на плода на ябълката.

Може също да се увеличи количеството завързи на дървото. Водният разтвор на бор, приготвен от 5-15 г борна киселина, или 19-25 г борна натриева сол на 10 л вода, рязко повишава плодообразуването, ако се обработят ябълките и крушите при залез слънце в период на разпукване на бутоните. Второ пръскане се прави след 5-7 дни, и на клонки където са се образували 5 плода се образуват вече 7 завърза. При това те не опадват и понасят добре лошото време с бури и ветрове.

Петър Кръстев

Прочетена 8456 пъти
Оценете
(1 глас)

3 Responses Found

 • Връзка на коментара
  Supermag Неделя, 07 Октомври 2018 08:56

  Благодаря!

 • Връзка на коментара
  Снежанка Коцева Понеделник, 02 Юли 2018 14:57

  Защо опадват ябълките на сорта шарден без да са червиви ? В дръшчената ямичка се забелязва малко кафяво петно .

 • Връзка на коментара
  И.Димитров Събота, 01 Юли 2017 16:43

  Защо окапват плодовете на ябълката(Шарден, Карастоянка) без да са струпясани или червиви?
  Започва окапването още в края на май, началото на юни.
  Като разрежа такава ябълка през мястото, където е захваната дръжката виждам малко кафеникаво петно, по-често едва забележимо, та човек се съмнява дали е нещо нередно.
  Пръскам редовно, включително и с Еколист, но без особен успех-5та година вече не мога да отгледам плодове от тези сортове. Не съм прилагал още железен сулфат, но и това не вярвам да помогне. Интересува ме съвет от специалист, който познава това явление.

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта