Искате ценен сорт - присадете в короната на друго дърво

Ако във вашата градина искате да изпитате нов сорт или да притежавате сорт, който отдавна харесвате, единственият начин е да го присадите в короната на друго дърво. За това не е нужно да се отделя специално място в градината, а присадката след година-две вече ще дава плод. Присаждането в короната на дърветата е по-специфично и изисква повече внимание. За да не се разочаровате от резултата трябва да следвате няколко простички, но полезни правила.

За присаждане се избират само здрави растения с годишен прираст на основните клони не по-малкоот 30 см. Нужно е да се съобразите и със срока на узряване на плода, подложката и калема - трябва да са сходни. При това положение няма да се получи биологична несъвместимост.

Важно правило: не е нормално на летен сорт да се присажда зимен, тъй като те имат и различна продължителност на вегетация - единият може да е вече с пожълтели листа, а другият да е далеч от това.

Мястото на присаждането също се избира старателно. Не се използват слаби клонки, които са разположени някъде встрани, а не на пътя на директно преминаване на хранителните вещества.

Не са добри за присаждане и клонки, които са в ниската част на короната, засенчени или наведени. Възможно е присаждането да е успешно, тъканите да срастнат, но пак не чакайте силен растеж.

Петър Кръстев

Прочетена 1812 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта