Здравата кора – залог за дълголетие на дървото

Може редовно да третирате срещу насекомни вредители, може да окопавате и подхранвате, но ако ствола на дървото чернее, или е покрит с рани и пукнатини, значи че дървото е болно и може да загине. Раните са врата за инфекции, а пукнатините са източник на храна и добро убежище за много неприятели.

Търсете причините

  • При млади, скоро засадени дървета (недобре вкоренени, неклиматизирани ), при внезапни силни застудявания, с падане на температурите под нула, могат да се появят пукнатини по кората.

  • Възрастните плодни дръвчета са климатизирани за даден район и падането на температурата не може да доведе до пукнатини по стъблото, при тях проблемът с пукнатините се получава при резки колебания на температурите.

Най- често пукнатините се появяват при прегряване на кората рано пролетта. Тъмната кора на ствола привлича слънчевите лъчи и силно се загрява, а нощем рязкото падане на температурата под нулата води до замръзване на клетките и нарушаване на структурата им. Появяват се пукнатините. При някой дървета от южната страна, са особено чести резките смени на температурата на кората и това води до отмиране части от кората. Тя става тъмна с червеникав отенък, мека и лесно се отделя.

Петър Кръстев

Прочетена 1504 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта