Огледайте лозовите пръчки за черни точици и продълговати черни петна

След резитбата огледайте внимателно още веднъж всички части на лозята. При резитбата е съвсем възможно да сте пропуснали да видите и да отстраните болни леторасти. Така че сега можете да премахнете всички стрелки и чепове на които забележите че има черни точици. Премахнете ги, защото това означава, че са налице плодните тела на болестта чернилка по лозата.

Също така, ако видите продълговати елипсовидни черни петна, които може да са дълги от 1 см до 3-4 см и повече и да са леко хлътнали, трябва да ги отстраните. Защото това пък е признак на заболяването антракноза по лозата. Тази гъбна болест напада предимно младите леторасти. После се появяват продълговати и вдлъбнати петна по листата и леторастите. Тя все по-често създава проблеми на стопаните, заедно с маната и оидиума. Борбата с нея започва именно в ранния период - сега при набъбналите пъпки, преди разлистването им, за да опазите лозите преди да се заразят младите зелени леторасти. Борбата се провежда с медни средства.

Първото пръскане се прави при набъбване на пъпките с бордолезов разтвор - 1%, Шампион - 0,3% . Пръскането се повтаря през 10-15 дни до фаза, в която леторастите са достигнали 50-60 см.

Петър Кръстев

Прочетена 1752 пъти Последно променена в Петък, 13 Април 2018 14:21
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта