Как се внасят торовете в овощната градина

Какъв ще бъде ефектът от торенето зависи до голяма степен от начина на внасяне на торовете в почвата. Поради дълбокото проникване на корените на овощните растения е необходимо по-дълбоко внасяне на хранителните субстанции. Повърхностно могат да се внасят само азотните торове, но и след тяхното разхвърляне трябва да има едно, макар и не дълбоко разрохкване на почвата. Торенето на млади овощни дръвчета става в околостъблените кръгове, около 1,5 до 2 пъти по големи от диаметъра на короната. След около 4-6 години от засаждането на прасковата, кайсията и дюлята и 7-8 години на ябълката, крушата, сливата и черешата, корените на овощните дървета успяват да се разпрострат върху цялата площ на овощната градина, поради което трябва да се тори цялата площ на насаждението. При старите дървета обаче до ствола са разположени само дебели корени, които не всмукват хранителни вещества от почвата, така че около него се оставя един малак не торен кръг, а цялата останала площ на овощната градина се наторява.

Оборският тор, фосфорните и калиевите торове обикновено се разпръскват върху площта през есента и непосредствено след това се заорават с есенната дълбока оран.

В зачимените овощни градини торенето обикновено се състои в разхвърляне на торовете върху почвената повърхност, без да се заорават. В такъв случай торовете се ползват главно от тревната растителност и сравнително неголяма част от тях достига до дълбоко разположените корени на дръвчета. В такива случаи торовите норми се завишават и трябва да се прибягва до начини за по-дълбоко внасяне на торове. Правят се дупки с лостове или сонди и в тях се внася разтвор на минерални торове.

Петър Кръстев

Прочетена 4785 пъти
Оценете
(1 глас)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта