След листопада погледнете за гнезда с гъсеници в клоните на дърветата

През месец ноември зимата постепенно настъпва. Градините опустяват, дърветата и храстите се подготвят за зимата.

Сега най-лесно може да видите в клоните на дърветата гнезда на овощната пеперуда.

Пеперудата лети през юни и снася яйцата по листата на дърветата. Гъсениците оплитат горната страна на листата в паяджина и се хранят с тях. В по-късен етап гъсениците си правят зимни гнезда направени само от един лист. Листата на дърветата окапват есента, а гнездата остават на клонките здраво закрепени. В края на март гъсениците се вгризват в пъпките. При висок праг на вредност се води химическа борба. Сега обаче е подходящ момент да унищожите неприятеля по механичен начин, без химия. Изрежете гнездата изнесете ги извън градината и ги запалете.

Друг неприятел зимуващ в клоните на дърветата като гъсеница в гнездо от няколко листа обвити в паяжина е златозадката. Гъсениците на златозадката повреждат ябълка, круша, слива, череша, вишна, дюля, слива, глог и др. Златозадката зимува като гъсеница от трета възраст в гнезда по върховете на дърветата.Оплетените зимни гъсенични гнезда обхващат няколко повредени листа обвити с белезникавосива паяжина. Гнездата са прикрепени здраво по върховете на младите леторасти. Зимуващите гъсеници издържат на температури до -35ºC.През невегетационния период трябва да се правят обследвания на овощните дръвчета и при откриване на гнезда, те да се изрязват и изгарят.

Други неприятели зимуват под форма на яйце по клоните като пръстенотворката. Тези яйца също трябва да се изрежат, заедно с слонката и да се унищожат.

Петър Кръстев

Прочетена 964 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта