Какво да направим, за да няма конкуренция между дръвчетата

Най-доброто място за засаждане на овощна градина e юг или югоизток. Разположене редовете на дърветата в посока север – юг. При такова разположение те ще се развиват в по-топъл микроклимат, ще получават светлина през целия ден. Това ще помогне да се избегне конкуренцията за светлина.

На северната страна е хубаво да се засаждат круши и ябълки, а на външните редове може да засадите ягодоплодни храсти - малини, цариградско грозде, френско грозде и др.

При засаждане на овощни дървета винаги преценявайте какви размери ще има дървото в бъдеще. Например кайсията има корона до 3,6 метра в диаметър, а кореновата система на старо дърво е два пъти по-голяма от диаметъра на короната. Такова дърво би угнетило в близост засадени ягодоплодни и по-малки дървета.

Ако градината ви е в близост до гора, засаждайте овошките на разстояние не по-малко от 7 метра от нея. Горските дървета ще извличат влагата, а огромните им корони ще засенчват овошните дървета.

Проблемът със съвместимостта на овошните и ягодоплодните култури ще бъде решен, ако създадете правилни условия, добри агротехнически мероприятия и прецените биологическите изисквания на културите.

Петър Кръстев

Прочетена 2393 пъти Последно променена в Неделя, 24 Февруари 2019 17:50
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта