Срокът и нормата на торене зависят от типа на почвата

Основните хранителни елементи – азот, фосфор и калий се внасят в почвата през есента или рано напролет. Този срок се определя от типа почва. На тежки почви по-подходящото време за внасяне на торовете е наесен, преди основната обработка на почвата. На леки почви, по-подходящият срок за това е рано напролет – отново преди основната обработка на почвата. Това е така, защото при леките почви има голяма вероятност хранителните вещества да бъдат измити от интензивните валежи и да отидат в зони, където корените не могат да ги усвоят.

Дръвчетата могат да бъдат наторени, както с органични торове – оборски тор, така и с минерални (изкуствени) торове. За да е балансирано торенето, органичният тор не изключва внасянето на минералните. В него няма точно нормирано съдържание на хранителни елементи, което се обуславя от вида на животните, храната, постелята и др. Предимството му пред изкуствените торове е в това, че подобрява структурата на почвата.

От минералните торове могат да се използват както еднокомпонентни – съдържащи по един хранителен елемент – азот, фосфор и калий, така и комбинирани торове съдържащи едновременно и трите, обогатени с допълнително с магнезий, сяра и микроелементи.

Петър Кръстев

Прочетена 2078 пъти
Оценете
(1 глас)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта