Какво да правим с ластуните при ягодите

През юни-юли, въпросът какво да се прави с ягодите е особено важен. Възможностите са две: мустаците да се подрязват или да се използват за получаване на нови растения.
Днес има много сортове ягоди, които не ообразуват ластуни. Когато се отглежда такъв сорт, въпросът за тези растителни органи отпада. Когато обаче ягодите са от сорт, който формира ластуни, е важно какво ще решите да правите с тях.
Ако искате да получите добра реколта от големи плодове, тогава всички мустаци трябва да бъдат отстранявани два пъти на сезон.
Първият път е през пролетта, в самото начало на вегетационния период, така че растението да не изразходва силата си и всички хранителни вещества за растежа на органи за вегетативно размножаване, а за образуване на плодове. Ако пренебрегнете тази процедура, плодовете пак ще растат, но ще бъдат малки и безвкусни.
Мустаци на ягодите израстват отново и в края на плододаването. Тогава те пак трябва да бъдат отстранени от самата основа. И имайте предвид: ластуните са много здрави, така че не късвайте с ръцете, а режете с овощарска или дори с обикновена ножица. В противен случай ще извадите цялото растение заедно с корена.
Тъй като на 3-4 години насажденията от ягоди се подменят, тогава е необходимо да розетките на ластуните да се запазят. С подмладяването на насаждението се цели всеки сезон да се получава богата реколта. Обикновено такова подмладяване с образуваните по ластуните розетки е удобно, ако имате поне 2-3 лехи с ягоди. Тогава „старото поколение” расте на една леха, а „младото” - расте до тях.

Петър Кръстев

Прочетена 2622 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта