Размножаване на ягоди чрез мустаци

Размножаването на ягодите с мустаци е просто нещо. Новите розетки могат да бъдат “добивани” по няколко начина. За да получите добър посадъчен материал, изчакайте до края на плододаването и маркирайте (например, вързване на ярка лента на листа) растения, на които са узрели най-големите и най-вкусните плодове.
След това изберете най-дългия ластун с няколко формирани розетки и завъртете към лехата (на нивото на земята или на малък тир) тази розетка, която е най- близо до майчиното растение – първата по дължината на ластуна, защото тя започва да дава плодове по-рано. Отрежете останалата част от ластуна.
Останалите ластуни, които не използвате за размножаване, също трябва да се премахнат. След резитба, може да ги използвате за компостиране.
Засаждане на ягоди от мустаци може да се направи и по друг начин. Това става, като отрежете ластуните веднага след плододаването (обикновено през юли) и вкорените най-силната розетка в съд с плодородна почва, като не покривате централната част на розетката. Поливайте младите растения редовно, но умерено.
Когато розетките се вкоренят ги засадете в градината от края на август до средата на септември на текущата година. По-добре е това да се прави в облачно време или вечер, така че растенията да се вкореняват по-лесно и бързо.

Петър Кръстев

Прочетена 2849 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта