Пролетно засаждане на дръвчета

Много често се води дискусия на тема – кое е оптималното време на годината за засаждане на дръвчета! Този въпрос най-често се задава и от начинаещи любители, които досега нямат опит в засаждане и отглеждане на овощни видове. Разбирасе, кога е правилно да се засаждат дръвчета зависи от много фактори и най-често отговорът може да бъде – и наесен, и напролет. Точно този е отговорът и ако сте от страната на производителите на посадъчен материал. Те са склонни да продават по всяко време на годината, стига да им е останал непродаден посадъчен материал.

Практиката е показала, че по-успешно е засаждавнето наесен, когато е настъпил листопадът. През последните години дългите и топли есени обаче не позволяват този листопад да протечее в оптимално време. Това води до грешната практика от страна на производителите, коит принудително обезлистват дръвчетата, без да се съобразяват с биологичните им особености. Само и само, за да могат да ги предложат за продажба. По този начин в дръвчетата не могат нормално да протекат физиологичните процеси, които ги подготвят за покой и ги правят устойчиви на зимни студове. Нормално влезлите в покой дръвчета есента се прихващат по-успешно, а през зимата дори има и растеж на кореновата им система.

А сега за – за пролетното засаждане

Пролетното засаждане все по-често е срещана практика за любителските градини. За него може да се каже, че ако се направи както трябва, като се изпълнят всички правила, успешното прихващане е почти толкова сигурно, колкото и есенното. Въпросът тук е дравчетата да са все още в покой или в съвсем начална фаза на набъбване на пъпките.

Могат да се засаждат и цъфнали дръвчета

Навлезлите нови начини за отглеждане на облагорлодени дръвчета позволяват засаждането и на цъфнали дръвчета. Тук става дума за тези, които се отглеждат в контейнери и могат да се пресаждат от саксията в почвата по всяко време. Достатъчно условие е 24 часа преди пресаждането да се полеят, за да могже при операцията почвата да не се разпадне, а да остане компактна около корените. Така че шанс има за всички, дори и за най-закъснелите, които искат да обогатят видовия състав в градината си с някое ново, желано плодно дръвче.

Агр. Петър Кръстев

Прочетена 7697 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта