Защо жълтеят иглолистните дръвчета

За реализирането на дизайнерски решения и създаване на оригинален ландшафт в градината много любители използват иглолистни растения. Тези култури придават благороден вид на озеленената площ и украсяват градината през цялата година. Особено ефектно изглеждат те в есенно-зимния период, придавайки тъмномастилен пейзаж от сочни зелени цветове. 

Но понякога вечнозелените дървета и храсти вместо да оживяват градината в зелено, неизвестно защо пожълтяват. Тук не става въпрос за възрастни растения, чиято подмяната един път на 3-8 години е нормално явление, а за пожълтяването на младитеиглолистни, което е повод да се анализира допускането на грешки или намирането на причините за това.

Преди всичко, още при покупката младото иглолистнодръвче може да не е здраво, за което подсказват признаци като светла окраска и неразвита корона. При покупката трябва да се избират дръвчета с корона в наситен яркозелен цвят и добре развита коренова система. За да се избегне пресъхването на корените, добросъвестният търговец задължително обвива корените с тъкан, в която има навлажнени стърготини.

Първо трябва да се разбере дали правилно е било засаждено иглолистното дръвче. Ако това е било направено прекалено късно есента, дръвчето може да не успее да оцелее. Дълбоко засаждане в почвата, близост на подпочвени води, внасяне на големи количества минерални торове при засаждане, отсътствие на мулчиращи покрития, задържащи изпарението на влага от почвата, също могат да повлияят отрицателно на здравето и имунитета на дръвчето. Освен това, при засаждане на иглолистни дръвчета в тежка глинеста почва трябва да се добави пясък за разрохкване. 

Неправилното поливане също може да е причина за пожълтяване на иглолистните дръвчета. Продължителната суша и недостатъкът на влага са вредни за тези растения не по-малко, отколкото прекомерно преовлажнената почва. А отсътствието на предзимна влагозапасяваща поливка може също да причини пожълтяване на короната на растенията в ранна пролет. 

Пожълтяването в есенния период на иглолистните дръвчета може да се получи също вследствие на студ и зимна суша. Не всички иглолистни растения са студоустойчиви. Топлолюбивите такива през зимата се нуждаят от защитни укрития с естествени материали.

Опасно за иглолистните растения е и палещото във февруари-март слънце. При отсътствие на засенчване, младите растения, чиято коренова система е недостатъчно развита, губят много влага, което се отразява на състоянието на им. Слънцегреенето се отразява негативно на иглолистните растения и в друго време на годината, затова е добре те да се засаждат на полусянка.

Иглолистните не понасят и задимяване, на което също реагират с пожълтяване, затова близо до тях не бива да се пали огън.

Иглолистните могат да жълтеят и при недостиг на хранителни вещества. Този проблем лесно се решава с внасянето на комплексни минерални торове за този вид растения.

Ако при покупката сте придобили здраво дръвче и не сте допуснали грешка при неговото засаждане, поливане, грижи и подготовка за зимата, то причината за пожълтяване на иглолистните могат да бъдат гъбни заболявания - фузариум, ръжда и други. За пборба с тях могат да се използват съответстващи фунгицидни препарати.  

Също така, причина за пожълтяване короната на иглолистните растения могат да бъдат и вредители – смърчов молец, акари и много други. Прилагането на инсектициди ще помогне за справяне със ситуациата. Най-лошо е, ако в кората са се заселили корояди или бръмбари. С тях практически борбата е невъзможна, затова в какъв случай иглолистните се изкореняват и изгарят за избягване разпространението на тези опасни вредители.

Петър Кръстев

Прочетена 6549 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта