Как се отглежда лавър

Въпреки че е дърво, лавърът или дафиновия лист, както го наричаме у нас, се адаптира към всякакви условия, което позволява да расте дори и у дома. Можете да поставите саксията на всеки перваз на прозореца, но растението се чувства по-добре на слънце, отколкото на сянка.
През лятото температурата в помещението, където се намира лавърът, трябва да бъде + 20- + 27 градуса, а през зимата - около + 3- 15 градуса. През пролетта се препоръчва да изнесете растението на слънце на вън.
Основни грижи за лавъра
През пролетта и лятото лавърът се нуждае от обилно поливане. През топлите дни това трябва да е ежедневно. През зимата трябва да се полива 2 пъти седмично. Желателно да се използва вода, чиято температура е не повече от 20 градуса.
Лавровите листа трябва постоянно да се пръскат. През лятото тази процедура се извършва 2 пъти на ден. Ако не е възможно да се напръска растението, тогава можете да поставите съд с вода до саксията.

Пресаждането на лавър се извършва след като навърши 5 години. От този момент нататък растението се пресажда веднъж на всеки 2-3 години.
През първата година растението не се нуждае от подхранване. То започва след втората година от живота му, като всеки месец се внасят минерални торове.

При лавровото дърво, отглеждано в саксия също се извършва и резитба, макар че тя е само с декоративни цели. Короната се реже след като растението навърши 2 години и може да се приложи формировка, каквато желаете.

При лоши грижи лавровото дърво може да се зарази с различни вредители: акари, трипс и др. Не винаги се налага пръскане с препарати за растителна защита. Борбата може да бъде и механична при слабо нападение.
Гъбни болести се развиват, когато количеството вода е в повече и се застоява на повърхността на почвата. За се избегне това, трябва да следите влажността на почвате и да не я преовлажнявате.

Петър Кръстев

Прочетена 3600 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта