Правила за резитба на иглолистните дървета и растенията от сем. Кипарисови

Формирането на короната е доста силен стрес за растението, тъй като в този случай повечето клони се отстраняват. Подрязването е лека резитба на малка част от клоните. Тя е необходима за поддържане на формата и здравословното състояние на растението.

Основните правила, които трябва да се спазват при резитба на иглолистни растения и хвойнови храсти от сем. Кипарисови:

Правило 1. След формиране на короната, ще трябва да подрязвате иглолистните растения всяка година. Ако няма да правите това, по-добре е да не започвате изобщо. Без поддържаща резитба, вашето растение ще се върне към първоначалния си вид след известно време.

Правило 2. Формирането на корона започва само на абсолютно здраво дърво и едва след първата му година. Ако забележите признаци на заболяване или растението не е много силно, помогнете му с подхранване с минерални торове и поливане - не повече от 2-3 пъти месечно. Когато растението укрепне, може да започнете резитба.

Важно е да знаете, че иглолистните дървета предпочитат дъждуването пред напояване в корена.

Правило 3. При една резитба не трябва да се премахват повече от една трета от зелената маса.

Правило 4. При формираща резитбата се старайте да поддържате естествената форма на растението. При хвойновите храсти е достатъчно леко оформяне на естествената форма за придаване на декоративен вид.

Правило 5. Не режете в горещи дни. Това може да доведе до повишено изпаряване на влагата. Влажното и студено време също не е най-подходящото време за резитба - тогава се активират гъбните заболявания и отслабеното растение може да се разболее. Режете в сухо време, по възможност без слънце.

Правило 6. При резитба задължително се оставя част от обрасла клонка. Иглолистните и хвойнови растения, за разлика от плодните дръвчета, нямат спящи пъпки на голите клони. Следователно няма да се появи нова зеленина - клонката просто ще изсъхне.

Правило 7. При работа с иглолистни и хвойнови дървета и храсти е добре да сте в защитно облекло. Първо, защото много от тях са отровни. И второ, при резитбата им се освобождава смола, която трудно се измива.

Петър Кръстев

Прочетена 6413 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта