Засейте семената на летните цветя

Семената на летните цветя, тагетес, циния, кученца, пламъче, агератум и др. трябва да се засяват още през март, за да се получат цъфтящи растения през май. Те не понасят температура под 0°С, и затова семената им се засяват в сандъчета, поставени в затоплени и светли помещения. За да получим здрави и силни растения е добре сандъчетата да се изнасят през топлите часове от деня на слънце. Когато растенията нараснат и започнат да си пречат, те се разделят, като се пикират в други съдове, където остават докато премине опасността от пролетни слани.

Семената се сеят в почва различна от тази, в която се гледат възрастните растения. Нужно е тя да е по-лека и по-влагоемна. Създаване на такава почва става чрез наторяване с угнил оборски тор, прибавяне на листовка и повечко пясък.

Преди сеитбата, повърхността на почвата се заглажда и леко се притиска. Това се прави, за да могат семената да са на еднаква дълбочина. Когато сеем в градината, го правим на редове или в гнезда, а в съдове - разпръснато.

Заравянето на семената, трябва да е плитко, почвения слой над тях да е 2-3 пъти по-дебел от тях и да е съвсем рохкав. Когато семената са много дребни, не ги покривайте, просто поставете тъмен лист хартия отгоре и го махнете веднага след покълването им.

След като засеете семената е много важно да ги полеете, а по-добре е почвата, в която ги сеете да е влажна. Водата е много важен фактор, защото семената поемат голямо количество за да покълнат. Разбира се поливането трябва да става внимателно, особено при по-дребните семена, за да не се отмият.

Следващата манипулация е да покриете съдовете със стъкло, с цел намаляване на изпарението и поддържане редовна влага около никнещите семена. В последствие пониците постепенно се привикват към обикновените въздушни условия.

Прочетена 4505 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта