Наводнения в Аржентина нанесоха щети за над 1 млрд. долара при соята

Най-силните дъждове от 37 години, причинили унищожителни наводнения, нанесоха щети на 1,6 млн. хектара, засети със соя в Аржентина, а загубите на местните фермери се изчисляват на 1,05 млрд. долара, съобщи агенция „Интерфакс”. Освен загубената настояща реколта фермерите не са в състояние да засеят площите отново, тъй като техниката не може да навлезе в полята, а дори при оцелелите посеви добивите ще бъдат ниски, посочват експерти от борсата за селскостопанска продукция в град Росарио.

Очакванията им за тазгодишната соева реколта вече са занижени до 52,9 млн. тона при прогнозирани 54 млн. тона през декември и прибрани 58,8 млн. тона през миналата година.

На фона на това развитие на събитията в южноамериканската държава цените на соевото брашно на борсата в Чикаго се повишиха с най-високото си темпо от 3 десетилетия. От началото на годината цените по договорите за бъдещи доставки на продукта са нараснали с 10%, достигайки максималната си стойност от юли насам.

Аржентина е най-големият доставчик на соево брашно с дял от 45% на световния пазар, използвано най-вече за изхранване на животни.

Прочетена 1580 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта