×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 659

Държавна фирма “Балкан импекс” ще изкупува живи агнета за 6 лв./кг и ще ги продава на Катар

Проектът “БГ агнета за Катар” вече е напълно готов, похвали се проф. Марин Тодоров, който оглавява екипа, натоварен със задачата. Дори вече е определена датата за подписване на споразумение между нашето и катарското правителство – 20 декември. Предвижда се създаване на обща фирма, съобщи в. “Преса”. Същата фирма ще организира и износа на агнета за Франция, с която също имаме подписано споразумение. Компанията ще е се казва “Балкан импекс”. 
 
През 2012 г. Катар депозира у нас 50 милиона долара в Българската банка за развитие. Така арабската държава демонстрира сериозните си намерения към нашата жива стока. Преди месеци служебният аграрен министър проф. Иван Станков съобщи, че арабските държави разделят агнетата на две групи – български и други, като “български” се употребява като синоним на най-добро качество.
 
Въпреки ясно изразената позиция на Катар относно нашите животни и въпреки голямото очакване на българските овцевъди да получат хоризонт на Изток, проектът забоксува. Овцевъдите коментираха, че явно в министерството не могат да се разберат кой да получи комисионната и започнаха да мислят в посока регистриране на обща браншова фирма, която да се заеме с подписването на договори за износ на агнета с държави от Третия свят.
 
След милионния депозит на Катар през 2012 г., бяха направени два проекта за експорт – на експерти, близки до министерството и на Селскостопанската академия. От думите на проф. Марин Николов се разбира, че раздвижването в сферата на износа на български агнета се е получило, защото ССА се е отказала от своя проект. Академията обаче ще се ангажира със създаването на пет стокови депа в страната, където животновъдите ще карат агнетата и където ще се формират партидите.
 
За да предлагат агнета за Катар, животновъдите ще трябва да сключат договори с държавната “Балкан импекс”. С подкрепата на държавата ще се създаде инвестиционен фонд, който ще им отпуска безлихвени кредити. Овцевъдите, които желаят да се включат в експорта за Катар, ще ще кръстосват местни породи с “Аваси”, а агнетата от тях ще са предназначени единствено за експорта.
 
Проектът предвижда изкупната цена на животните да е 6 лв. за килограм живо тегло.
 
Към Франция пък ще бъдат ориентирани агнета, плод на кръстоската между местни породи и “Ил дьо Франс”.
 
През първата година ще бъдат изнесени 50 000 животни към двете държави, а на петата година броят трябва да стане 200 000.
 
До момента в страната има 30 000 непродадени шилета, заради което собствениците им изпадат в неплатежоспособност, обобщава “Преса”.

етикети:
Прочетена 19592 пъти
Оценете
(5 гласа)

6 Responses Found

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта