Приключва гроздоберът на мавруда, очакваме интересни тазгодишни вина

Средно между 550 и 600 кг. на декар са тазгодишните добиви на грозде на винопроизводителите от Родопската яка. Това каза в интервю за Дарик радио председателят на консорциум „Вкусът на България“ и винопроизводител Росица Касабова.

Загубите от болести по плода са между 10 и 20%, като тези сравнително добри резултати са постигнати с многократно третиране с препарати против влага, най-вече през пролетта и началото на летния сезон.
В момента приключва последната беритба на късния мавруд. Захарността му е висока – средно 25.5 градуса. Касабова прогнозира, че количеството произведено вино тази година ще е съизмеримо с миналогодишното, а характеристиките му се очаква да бъдат доста интересни.
С всяка година потреблението на вино в България се увеличава, а най-хубавото е, че все повече хора разбират това, което консумират, коментира още винопроизводителят. Увеличава се интересът към родното продукция от страна на азиатски държави като Китай, Виетнам и Япония, които се отнасят с голямо уважение към нашите стоки, добави Росица Касабова.
Като цяло намалява интересът към по-евтините трапезни родни вина от страна на Русия, Америка, вкл. Франция, Италия и Испания, за сметка на повишаване интереса към по-висока категория вина, произведени от български сортове грозде като мавруд, гъмза, широка мелнишка лоза, керацуда, димят и други.

Прочетена 1174 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта