Благороден елен е намерен убит от бракониери край Свиленград

Благороден елен е намерен убит от бракониери край Свиленград, съобщиха от Фондация "По-диви Родопи". Останките от кошутата Кибела са открити след сигнал на експерти от фондацията и проверка на място с представители на Районното управление в Свиленград и Регионална дирекция на горите (РДГ) в Кърджали.

Благородният елен е един от общо 80-те освободени животни през последните пет години. Кошутата е била освободена заедно с още шест други на територията на дивечовъден участък "Студен кладенец" в Източните Родопи през февруари т.г. На пет от животните експертите са поставили GPS предаватели, което позволява на екипа да следи всяко тяхно движение в реално време. "С помощта на новите технологии половин година по-късно със съжаление научихме, че един от тях е станал жертва на бракониери", посочват от фондацията.

По случая е образувано досъдебно производство. В случай, че бъдат заловени, бракониерите ще трябва да се разделят с правото си на лов и да заплатят обезщетение за убитото животно.

Благородният елен е едно от често рисуваните диви животни в тракийските гробници. Видът е бил почти изчезнал от района заради бракониерство, като отделни животни са запазени по граничните части на Източните и Западните Родопи в държавно ловно стопанство "Женда". Възстановяването на популацията от елени лопатари и благородни елени се осъществява рамките на проекта "Опазване на черните и белоглавите лешояди в Родопите", разработен от Rewilding Europe, в партньорство с Фондация "По-диви Родопи", Българското дружество за защита на птиците.

Прочетена 453 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта