Площите за реколта 2019/20 г. в ЕС са с 12 на сто по-малко

Службата за външните пазари към Министерството на земеделието на САЩ (FAS USDA) прогнозира, че през текущата 2018/19 маркетингова година производството на рапично семе в света ще намалее с около 5 млн.т в сравнение с предходния сезон – до 70,2 млн.т. Основната причина за драстичния спад е слабата реколта от рапица в рамките на Евросъюза – 19,6 млн.т в сравнение с 22,2 млн.т – 2017/18 г. Добивите от рапица в Украйна и Русия обаче са много добри – 2,7 млн.т и 2,0 млн.т, в сравнение с 2,2 млн.т и 1,5 млн.т - 2017/18 г.

Наскоро редица авторитетни международни организации и аналитични компании оповестиха и първите си прогнозни данни за добива от рапично семе през следващия сезон. Веднага трябва да кажем, че публикуваните досега данни не дават основание за оптимизъм от страна на предлагането. В глобален мащаб се очертава минимално (под 1%) увеличение на заетите с рапица площи.

Според Международният съвет по зърното (IGC) в една група държави могат да се очакват по-високи добиви от маслодайната култура, но в ЕС - основен производител на рапично семе в света отново се очертава спад.

Експертите от германската  агенция Agrarmarkt Informations-Gesellschaft mbH (АМИ) отбелязват, че  „продължителното засушаване в много европейски страни не само компрометира предишната реколта, но и обуслови лош старт в развитието на зимните  култури”.

За същественото редуциране на засетите с маслодайната култура площи  предупреждава в януарския си доклад и германския Съюз за насърчаване на производството на маслодайни и протеинови култури - UFOP (Union zur Förderung von Oel- und Proteinpflanzen e. V.).  UFOP  цитира данните на IGC, според които площите за рапица в ЕС за реколта 2019/20 г. ще спаднат с драстичните  12,2 на сто спрямо 2017/18 г., до най-ниското равнище от 12 години насам - 5,8 милиона хектара.

Прогнозата за черноморския регион обаче звучи доста оптимистично.

Площа за отглеждане на  рапица в Украйна бележи ръст  с 16% - до 1,2 млн. ха.  В Русия, според предварителните данни увеличението спрямо предходната маркетинговна година е с 14 на сто – до 1,6 млн. ха. В Украйна зимната рапица представлява около 90% от обработваемата земя, докато в Русия доминира пролетната рапица.

Съюзът за насърчаване на производството на маслодайни и протеинови култури (UFOP) призовава Европейската Комисия „да обърне внимание на проблема и да осигури икономически устойчива перспектива за отглеждане на рапично семе в Европа като най-важен източник на белтъчини свободни от ГМО, от групата на цъфтящите растения, привлекателни за опрашващите насекоми”.

В контекста на преработената версия на Директивата за възобновяемата енергия (European Renewable Energy Directive) UFOP очаква, че използването на палмово масло като биогориво в ЕС през 2019 г. ще бъде значително намалено и постепенно ще престане напълно. Тази цел следва да бъде законово заложена в делегирания акт, който следва да бъде представен от Комисията на ЕС до 1 февруари 2019 г. Необходимо е да се създадат възможно най-скоро необходимите мерки за ограничаване на вноса на палмово масло в ЕС.

Прочетена 916 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта