Новите касови апарати са задължителни от 1 април

От 1 април, всички компании, които не използват софтуер по продажбите и са регистрирани по ДДС, вече трябва да използват нови касови апарати, съгласно изискванията на наредба Н18 на министерство на финансите. За тези, които нямат регистрация по ДДС, условието е да въведат нови фискални устройства до края на юни.

До 29 юни електронните магазини трябва да се декларират в Националната агенция за приходите. Първоначално срокът изтичаше днес, но с Наредбата  на финансовото министерство той беше удължен с три месеца. От 1 май 2019 г. на сайта на НАП ще има списък на електронните магазини, които отговарят на законовите изисквания.

"Въвеждат се някои ограничения като например електронната касова бележка,  допустима да се използва от електронните търговци. Т.е. тук се въвежда възможност да не се печата хартиен касов бон, а той да се генерира и да се изпраща електронно, което според нас и Министерството на финансите облекчава електронната търговия значително", обясни говорителят на агенцията Росен Бъчваров.

Разбивката в цената на касовите бележки за горивата се отлага за 1 октомври.

Данъчните няма да имат достъп до медицинските досиета на пациентите в компютрите на медиците, каквито опасения имаха фармацевтите и лекарите.

"Също така се премахва достъпът на НАП до личните данни, касаещи здравното състояние на пациентите по причина, че тази информация не е пряко и непосредствено необходима за целите на данъчния контрол", каза още Бъчваров.

Фирмите, които използват софтуер на продажбите, могат да приведат дейността до края на септември. Първоначално изискванията за касовите апарати бяха по-строги, но заради недоволството на бизнеса и лекарите, финансовото министерство направи компромис със сроковете на някои условия.

Прочетена 755 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта