×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 659

Предлагат изключването на зони от Натура 2000 Избрана

Има огромно количество зони по „Натура“, които не могат да бъдат там и промените в Закона за биологичното разнообразие дава възможност грешките да бъдат поправени. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов по време на представянето на Закона за биологичното разнообразие, предаде Агенция „Фокус“.

По отношение на текстовете в законопроекта, свързани с първичните данни, министърът посочи, че те до момента не са предостовяни на МОСВ и на практика това, което се е случвало 2007 г., когато са обявявани зоните "Натура", се е случило по неясен начин.

„Държавата не разполага с голяма част от тези данни. Оттук нататък държавата не може да си позволи да взима решения по данни, които не са проверени. Тук новото е, че тези данни трябва да бъдат проверени за достоверността им. Ние сме свидетели на огромно количество зони, които попадат в "Натура" и които по никакъв начин не могат да бъдат в "Натура", защото данните, по които са направени, са непроверени. Факт е, че тези грешки са правени преди повече от 12 години и е много трудно да бъдат изправени в момента и този закон дава и тази възможности“, каза още министърът.

На въпрос колко са местностите, които са в „Натура“, а не трябва да са там, Нено Димов обясни, че 34,8 % от територията на страната е обхваната в тази мрежа. „Колко процента от тези са попаднали по погрешка, не мога да кажа. Това е изключително сложна информация. Когато има възможност след приемането на този закон да имаме достоверна и проверена информация ще даде шанс на всичко, което е проверено, да бъде коригирано“, уточни Димов.

Попитан защо се налага промяната на този закон в този момент, министърът на околната среда посочи, че този закон е трябвало да бъде променен преди 3 години.

Предстои да бъде оповестен финалният текст, който се очаква утре министър Димов да предложи на заседание на Министерския съвет. Ако правителството внесе за разглеждане в парламента предлаганите изменения в ЗБР, се очаква нова силна вълна на негативни реакции.

етикети:
Прочетена 1867 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта