Потреблението на млечни продукти в Германия намалява

рез 2018 г. количествата мляко, консумирани в Германия, са намалели с 3% спрямо 2017 г. до 51,5 килограма на глава от населението, сочат данни на германския Федерален институт за селско стопанство и храни в Бон, цитирани от електронното издание DairyNews.

Експерти на института изтъкват, че неблагоприятното развитие бе регистрирано и през предишните няколко години, но токава спадът не бе толкова силен. През 2000 г. например германците са консумирали средно по 56 килограма мляко на човек, а през 2010 г. – 54,5 килограма.

От Германската асоциация на фермерите обясняват процеса с трайната тенденция, характерна и за останалите развити страни. „Предпочитанията при консумацията на напитки се изместват към соковете и коктейлите. На развиващите се пазари като Китай обаче потреблението на мляко за пиене продължава да расте”, коментира Лудвиг Бергер, началник на отдела за мляко в асоциацията.

Потреблението на масло в Германия също е намаляло през миналата година с 2,8% до 5,64 килограма на човек. Статистическите данни сочат, че всеки германец поема годишно средно по 23 пакетчета масло от 250 грама. За разлика от положението при млякото обаче тук няма формирана тенденция, като през последните години са регистрирани периодични колебания в посоката на движение.

Като причина за спада през 2018 г. от асоциацията посочват поскъпването на маслото, отказало част от потребителите от продукта. „Германските потребители са многочувствителни към цените. В дългосрочна перспектива обаче потреблението на масло е стабилно и дори нараства слабо”, подчерта Бергер.

Прочетена 675 пъти
Оценете
(1 глас)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта