Площите с пшеница и износът на брашно от Турция намаляват

Засяваните с пшеница площи в Турция са се свили с над 20% през последните 20 години, като очакванията за тази година са нов спад от 5%, заяви Гюнхан Улусой, председател на Федерацията на турските производители на брашно, на 15-ия конгрес на организацията в Анталия, цитиран от „Анадолската агенция”. „Площите, на които се отглежда пшеница в Турция, намаляха до 7,3 млн. хектара през 2018 г. от 9,4 млн. хектара през 2000 г.”, посочи Улусой.

Въпреки тазгодишното допълнително свиване обаче от федерацията очакват пшеничната реколта в южната ни съседка да надхвърли 20 млн. тона благодарение на повишаване на добивите и благоприятните метеорологични условия с повече валежи, добави той. Според нейния председател производителите не трябва да се притесняват от залежаване на продукцията, ако решат да разширят площите с пшеница, тъй като търсенето на зърно на международните пазари е силно.

Колкото до брашното, той отчете, че 535-те производители са осъществили продажби за 25 млрд. турски лири (5,1 млрд. долара по текущия курс). Износът на брашно обаче е продължил да намалява до 3,3 млн. тона през миналата година след рекорда от 3,5 млн. тона през 2016 г., подчерта Улусой. По думите му загубите на традиционни пазари са били покрити до известна степен с навлизането на нови. „Ръст на износа ни на годишна база за Йемен, Сирия и Ангола през миналата година компенсира спада на продажбите в Ирак – най-големият ни пазар на брашно за последните 14 години”, уточни той.

Председателят на федерацията бе категоричен, че сред нейните основни цели е разширяването на капацитета на лицензираните складове за съхранение на селскостопанска продукция, което неминуемо би довело до увеличаване на износа. По данни на организацията в момента в Турция са лицензирани складове за зърно с обща вместимост от 3,4 млн. тона, като още 144 компании с наличности от 12 млн. тона са в процес на подготовка за подаване на документи за лиценз. „Когато капацитетът достигне 20 млн. тона, можем да станем зърненият център на Черноморския регион”, смята Улусой. Той е убеден, че със силна преработвателна индустрия и лицензирани силози Турция е обречена да заеме място сред най-значимите играчи в зърнения сектор в целия свят.

Прочетена 1485 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта