Държавата отново ще контролира бизнеса с тютюна, тютюнопроизводителите - против

Три години след либерализацията на сектора ДПС се готви да върне част от регулациите със законови промени

На фона на недоволство и протести на тютюнопроизводителите заради забавения старт на изкупната кампания и по-ниските цени спрямо 2012 г, ДПС обяви че подготвя законови промени, които предвиждат да се създаде регистър на изкупвачите на тютюн. Зад това обаче се крият изисквания, които далеч не са в хармония с идеята за свободния пазар.

Включването в този регистър, по думите на Лютви Местан, ще става след като фирмите изпълнят две изисквания – ангажимент изкупната кампания да започва на 1 ноември и да приключва до края на януари, както и ангажимент, че разплащането ще бъде също в определени срокове. Предвижда се държавата да върне ролята си във веригата като оценител на качеството на тютюна и да бъде нещо като посредник между производителите и търговците. Нещо повече, според Местан, отново се обсъжда темата за връщането на минимални изкупни цени, но трябва да се провери дали тя не противоречи на европейските правила.

Намеренията за промени в закона за тютюна бяха обявени от лидера на ДПС, чийто основен електорат са голяма част от заетите в тютюнопроизводството. Изненадващо обаче представители на производителите заявиха, че категорично ще настояват либерализацията на пазара да се запази, защото е донесла конкуренция между търговците и по-високи изкупни цени.

Според представители на ГЕРБ, изкупната кампания се бави нарочно, за да се възкреси закрития от правителството на Бойко Борисов фонд „Тютюн“ и да се върне лицензионният режим, който позволявал определн брой фирми да си купуват разрешително за извършване на тази дейност и да си правят картелни споразумения.

Цвета Караянчева от ГЕРБ припомни, че през ноември 2012 г. без минимални цени и без фиксирани дати за изкупуване кампанията е вървяла, а цените са скочили до 7,50 лв./кг. „Тази либерализация, срещу която скачат ДПС, е вършила работа, фирмите изкупуваха и заедно с тях имаше представители на службите „Земеделие", които оценяваха качеството на тютюна. Попитайте управляващите защо не се случи тази година. Още през септември заподозряхме, че има желание от ДПС да върнат фонд „Тютюн", каза тя

Либерализацията на пазара стана факт с промени в закона, влезли в сила през февруари 2011 г. На практика досега по правилата на свободния пазар е протекла само една кампания – 2012-2013.

Зам. Председателят на асоциацията на тютюнопроизводителите Асен Кючуков съобщи, че те ще настояват да се запази либерализацията на пазара, тъй като са видели, че с нея цените се повишават значително заради конкуренцията.

Това се подкрепя и от Николай Вълканов от Института за пазарна икономика. „Средната изкупна цена на тютюна е била по-висока с 15 на сто през 2012 г. спрямо 2011 г. и с над 22 % по-висока от тази през 2010 г.“. Той допълва, че според статистиката на Евростат най-високата изкупна цена през 2012 г. е постигната именно в България – 203 евро за 100 кг.суров тютюн.

Всъщност от обясненията на производителите на тютюн става ясно, че вижданията им се разминават съществено с тези на ДПС.  Те искат да се създаде регистър на тютюнопроизводителите, а не на търговците. Причината е свързана с националните субсидии, които са увеличени до 100 млн. лв през тази година. Тъй като заради европейските изисквания от 2010 г. България не може да подкрепя пряко тютюнопроизводството, в последните години средствата за тях се дават с цел пренасочването им към други отрасли, макар и то да не се случва. Схемата за подпомагане е на база 2009-2010 г. Така тези фирми, които са произвеждали тютюн през тези години и са заявили площите, които обработват могат да кандидатстват за подпомагане.

Производителите настояват страната ни да поиска от ЕС промяна на този референтен период, тъй като оттогава са настъпили много промени. В момента липсва статистическа информация, която да се ползва в искането до ЕК за евентуална промяна в референтния период за плащанията.

Едно е ясно – със завръщането на държавата в сектора положението на тютюнопроизводителите няма да се подобри, а напротив – зависимостта на тази част от населението от властта ще стане още по-голяма

Прочетена 2406 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта