Регистрираха случаи на нелегално изнасяне на месо от инфектираните зони в Плевенско

Повече от 160 са евтаназираните прасета към 11-ти юли 2019-та година в никополските села Новачене, Жернов, Евлогиево, Въбел, Муселиево, Бацова махала и Санадиново и в село Трънчовица – община Левски. Това стана ясно на заседание на Областната епизоотична комисия. Данните отчете директорът на БАБХ-Плевен д-р Иван Йорданов.
Той уточни, че след евтаназията се извършва дезинфекция в съответните населени места, като добави, че проблем в работата към момента е отказът за съдействие на кметствата в някои от населените места като се опитват да се скрият и при това се налага да бъдат издирвани с помощта на полицията.
Д-р Йорданов информира за 7 случая, в които е конфискувано месо от прасета, изнасяно от хора в заразената зона, което е недоопустимо.
От агенцията по храните подчертаха, че месото от заразените животни трябва да се консервира на място. Според специалистите, най-важно е да се изколят всички прасета в личните стопанства в заразените зони. Те припомнят, че основният начин за разпространение на заболяването е чрез живия организъм и при липса на възприемчива популация, проблемът с разпространение на болестта ще бъде решен до голяма степен.
От БАБХ – Плевен съветват стопаните на юг от главния път Варна – София, където все още не са открити огнища на заболяването, свинете да се колят и месото им да бъде съхранявано във фризери.

Също така от БАБХ припомниха, че при намиране на трупове на умрели прасета незабавно трябва да се подава сигнал в областната дирекция по безопасност на храните и в горското стопанство, като в никакъв случай не трябва да има пряк допир до труповете на животните.

Прочетена 4981 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта