АЧС порази втори свинекомплекс с 40 хиляди животни Избрана

Русе, Плевен и Разград обявиха бедствено положение зарази заразата, ЕК повиши зоните на риска у нас

След като вчера областният управител на Русе обяви бедствено положение заради африканската чума по свинете, днес стана ясно, че болестта е установена във втора индустриална свинеферма. Тя се намира в русенското село Бръшлен и в нея се отглеждат над 40 хиляди прасета.Пробите за наличие на вируса на АЧС са потвърдени от лабораторни тестове късно през деня на 23 юли, съобщиха от БАБХ. Животните предстои да бъдат умъртвени, продължава евтаназирането на прасетата във фермата в село Николово. До този момент огнищата с АЧС в страната 19 при домашни прасета, отглеждани в стопанства тип „заден двор“. Засегнати са вече и две индустриални ферми. Въпреки уверенията, че свиневъдните компании ще бъдат компенсирани по пазарни цени, бизнесът няма да възстанови своите загуби, а стотици ще останат без работа. Индустриалният свиневъден бранш поиска обявяване на извънредно положение в цялата страна заради АЧС, потенциалните загуби се изчисляват на над 4 млрд. лева. Заболяването се разпространява изключително бързо - чрез животни /диви прасета и заразени домашни/, заразени фуражи, заразени храни, включително и опаковките от тях. След Русе, Плевен и Разград също обявиха бедствено положение заради африканската чума по свинете. 

В резултат от епизоотичното развитие на заболяването с Решение на Европейската комисия бяха увеличени зоните, подлежащи на регионализация в страната ни.

Областите Враца, Плевен, Велико Търново, Русе, Търговище, общини от областите Ловеч и Бургас попадат в Част III на Решението, а именно инфектирана зона с АЧС при домашни и диви свине. Фермите с домашни свине са обект на засилен ежеседмичен лабораторен контрол. Забранява се движението на домашни свине от тези зони с изключение на свине от индустриални свинекомплекси и фамилни ферми – тип А, след извършен предварителен клиничен и лабораторен надзор.

Към 24 юли са обявени 19 огнища в 6 (шест) области –  Плевен, Бургас, Враца, Русе, Търговище и Велико Търново. Две индустриални и една фамилна ферма (тип А) в област Русе са засегнатите от АЧС, 16 са огнищата в нерегистрирани задни дворове.

Потвърдени са 20 случая на АЧС при диви свине в областите Силистра, Добрич, Плевен, Варна, Враца, Русе, Търговище и Монтана.

Прочетена 2937 пъти Последно променена в Сряда, 24 Юли 2019 22:02
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта